Myrer navigerer ved hjælp af solen og visuelle minder

Insekterne kan holde deres kurs mod myretuen uanset, hvilken vej deres hoved vender. Nu ved forskerne, hvordan myrerne gør.

Her trækker en australsk myre af arten Myrmecia piliventris en ørentvist med sig baglæns hjem til myretuen. (Foto: Ajay Narendra © Ajay Narendra)

Myrer er kendt for deres høje arbejdsmoral. Myreflittige og utrættelige går de frem og tilbage til myretuen, når de henter materiale og mad. Og de farer aldrig vild.

Nu viser ny forskning, at myrers evne til at navigere er mere sofistikeret, end man hidtil har ment.

Forskere har fundet ud af, at myrerne bruger både solens position og visuelle minder samtidigt, når de skal finde vej og bærer rundt på store ting, fortæller University of Edinburgh.

Spejl forvirrede myrerne

Hidtil har man troet, at orienteringen mod solen og stedhukommelsen var separate reflekser, som krævede, at myrerne kiggede fremad i deres gangretning.

Men når myrerne fragter eller trækker tunge ting med sig, går de tit baglæns, og forskerne kan se, at myrerne også bruger begge evner, når hovedet er bagud.

For myrerne kigger løbende bagud for at tjekke omgivelserne, de lægger endda tingene fra sig for at få et overblik og genkende omgivelserne og rette kursen ind. Og så benytter myrerne også solens position.

Det konkluderer forskerne, for de har for at forvirre myrerne sat et spejl ind, så der gik rod i solens position, og så kunne myrerne ikke finde hjem.

Ørkenmyrer viste vejen

Det er et internationalt forskerhold med University of Edinburgh i spidsen, der har nærstuderede en koloni af ørkenmyrer for at se, hvordan insekterne navigerer, når de fragter mad af forskellig størrelse.

Forskningsresultatet tyder på, at myrerne forstår rumlighed, mener forskerne. Fremtidige studier kan måske vise samspillet mellem forskellige dele af myrens hjerne, der giver den mulighed for at kombinere sine evner, når den navigerer.

Hjernens fleksibilitet kan muligvis også benyttes til at udvikle en computeralgoritme, der kan bruges i robotter. Men den forskning ligger et stykke frem i tiden, forklarer forskerne.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Current Biology.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk