Mysterium: Edderkoppens silke snor sig ikke

Forskere studerer den særlige egenskab ved edderkoppers silketråde, som kan forbedre alt fra violinstrenge til faldskærmsliner og redningsstiger.

Mikroskopbillede af kirtlerne i en edderkops underliv, hvorfra forskeren samler dobbelttråde af silke. (Foto: Dabiao Liu and Kai Peng © Huazhong University of Science and Technology)

Du har sikkert set en edderkop dale mod jorden i sin silketråd. Måske har du også tænkt over, at den falder mere elegant og roligt, end du selv ville gøre, hvis du hang i en sikkerhedsline.

Men hvorfor drejer edderkopper ikke rundt, når de hænger i deres sikkerhedsline? Det spørgsmål forsøger en gruppe engelske og kinesiske forskere at finde svar på.

I modsætning til menneskehår, metaltråd og syntetiske fibre, så giver edderkoppesilken sig en smule, når den bliver snoet, fremgår det af en ny undersøgelse, der er offentliggjort i fysik-tidsskriftet Applied Physics Letters.

Denne evne får energien til at sprede sig i silketråden i stedet for at få edderkoppen til at dreje rundt for enden.

Kunstige edderkoppesnore

Forskerne håber, at en større forståelse for hvordan, edderkoppesilken undgår at sno sig, kan føre til udviklingen af kunstige fibre, der har de samme egenskaber.

- Hvis vi forstår, hvordan edderkoppesilke opnår denne egenskab, så kan vi måske indarbejde dette i vores egne syntetiske reb, siger David Dunstan fra Queen Mary University of London.

Kunstige edderkoppesnore vil fx kunne bruges til violinstrenge, redningsstiger til helikoptere og faldskærmsliner.

Forskerne studerede sikringstråde, som er de silketråde, edderkoppen både bruger til at lave strukturen i sit spind og til sikkerhedslinen, den hænger i.

Holdet formoder, at denne usædvanlige opførsel er knyttet til silkens komplekse fysiske struktur. Men ifølge David Dunstan er forskerne dog stadig langt fra at kunne genskabe silketrådens egenskaber.

Til undersøgelsen havde forskerne samlet sikringstråde fra den tropiske, gyldne hjulspinder. Hjulspinderen bliver ofte brugt i laboratorierne på grund af dens størrelse. Hunnernes krop kan blive op til 5 cm, og de kan lave spind på 1,5 meter i diameter.

Forskere har i mange år forsøgt at fremstille kunstig edderkoppesilke. Men det er endnu ikke lykkedes at opnå silkens helt særlige kombination af lethed, elasticitet og styrke.

Edderkoppens sikkerhedstråd blev nærstuderet, så forskerne var sikre på, at kvaliteten var i top, før de testede, hvordan den opførte sig, når den blev drejet om sin egen akse, (Foto: Dabiao Liu and Xiaoming Zhao © Queen Mary University of London)