Mysterium om forhistorisk flodmonster opklaret

Denne bizarre skabning har givet forskere hovedbrud i 50 år. Nu er de blevet klogere.

Illustration af hvordan Tullimonstrum gregarium kunne have taget sig ud for 307 millioner år siden på den færd i de nordamerikanske floder. (Foto: handout © Scanpix)

VIDENSKABSBILLEDET

Se godt på illustrationen herover. En skabning som denne, svømmede omkring i floderne nordøst for der hvor den amerikanske Illinois i dag ligger. For 307 millioner år siden.

Siden den amerikanske amatør fossiljæger Francis Tully i 1958 fandt det første fossil af den besynderlige art, er adskillige andre fossiler kommet til, og palæontologer har i flæng undret sig over hvad Tullimonstrum gregarium, som arten kaldes videnskabeligt, var for en størrelse.

Her mere end 50 år, har et hold palæontologer analyseret mere end 1800 fossilfund af den besynderlige flodlevende art og de er kommet frem til at væsnet hverken var en orm eller en snegl, som visse forskere tidligere har foreslået.

Studierne, der netop er publiseret i tidsskriftet Nature, peger derimod på at the Tully Monster, som kræet populært er døbt, var en tidlig art af den yderst primitive fisk lampretten.

Hvad den levede af fremgår ikke af studiet, men den levede på lavt vand blandt hajer, vandmænd, rejer og krabber.

I 50 år har forskerne undret sig - nu er de endelig blevet klogere.

Opslået af DR Nyheder på 17. marts 2016