Mytedræber: Skaden er alligevel ikke tyvagtig

Det er en vandrehistorie, at skader stjæler blanke ting, der skinner, fastslår britiske forskere.

Hvis du mister en ring eller en blank ske ude i haven, er du mere end almindelig heldig, hvis du senere finder den i en husskaderede, viser ny britisk forskning. (Foto: Scanpix © Scanpix)

Skaden er altid blevet beskyldt for at være en tyv, der stjæler. Især sølvtøj eller bare ting, der er blanke og skinner...

Men det er faktisk en myte, viser et nyt britisk forskningsforsøg på University of Exeter.

Forskerne har lavet et fodringsforsøg med blanke ting og lækkerbiskener netop for at se, om de kunne bekræfte eller afkræfte det ry, som skader slæber rundt på - at de er særdeles tyvagtige.

Og forskerne har ikke kunnet konkludere, at skader har en forkærlighed for blanke ting.

To tilfælde ud af 64 forsøg

Forskerne med dr. Toni Shephard i spidsen har lagt blanke skruer, ringe og stanniol ved siden af noget mad.

Kun i to ud af 64 tilfælde snuppede skaden en blank ting, som den tilmed kastede bort med det samme.

De britiske forskere har også forsøgt at google sig til historier om tyvagtige skader. De fandt kun få eksempler på, at skaderne havde taget ting op i rederne.

Undtagelsen der bekræfter

Men mange har alligevel hørt om folk, der har fundet blanke ting i skadereder, fortæller Lars Bøgh er naturvejleder og museumsformidler på Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Fx kender han til historien om en skade, der snuppede sakse og andre blanke ting fra en konfektionsfabrik i Ry syd for Aarhus.

- Der er altid undtagelser fra reglen, men som en generel tendens kan man ikke underbygge, at skaden er meget tyvagtig, siger Lars Bøgh i P1 Morgen.

Skaden er tæt knyttet til mennesker

Ifølge ham er myten om den tyvagtige skade formentlig opstået, fordi skaden som den eneste kragefugl er tæt knyttet til menneskets beboelse.

- Den har samtidigt hugget æbler, kyllinger osv., og den har på den måde været en fødekonkurrent gennem århundreder. Derfor har man set lidt skævt til skaden, som så har fået skyld for alskens ulykker, siger Lars Bøgh.

- Men hvis man kravler op i rederne, ser det ud til, at man skal være mere end almindelig heldig, hvis man skal finde en vielsesring eller et fingerbøl deroppe, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk