Det unikke materiale silke giver os luksuriøse og lette gevanter af stof, der samtidigt er meget stærkt.
Nu har kinesiske forskere opdaget en måde at gøre silken endnu stærkere på - og samtidigt gjort det lettere at inkorporere elektronik i tekstiler i fremtiden.
De har fodret silkeormene med nanomaterialet grafen og enkeltvæggede kulstof-nanorør. Og resultatet er silketråde, der er langt stærkere end normalt og som samtidigt kan lede elektricitet.
Nano-silken er angiveligt dobbelt så stærk som normal silketråd og kan klare 50 procent højere pres, inden den knækker.
Forskerne fra Tsinghua University i Beijing ser et stort potentiale i materialet til både beskyttelsesudstyr, bionedbrydelige implantater og miljøvenlige bærbare elektroniske dimser.
Spiser blade med nanomateriale på
Silkeorme lever af bladene på morbærtræer, så forskerne sprøjtede en opløsning af vand og 0,2 procent nanomateriale på bladene og lod ormene spise løs.
Da ormene havde produceret silken, blev den indsamlet på sædvanlig vis. Og det var tydeligt, at store dele af nano-materialet var blevet indarbejdet i ormenes silke.
Ved at studere silketrådene via spektroskopi og under et elektronmikroskop kunne forskerne se, at den nye kulstof-silke havde givet den en mere ordnet krystallinsk struktur.
Hvordan præcis silkeormene benytter nanomaterialerne er dog stadig et mysterium, ligesom forskerne heller ikke ved, hvor stor en del som går til spilde og ender i ormenes afføring.
Men metoden virker og kan gøre det nemt at lave supersilken i store mængder fremover. Og så er det langt mere miljøvenligt at lade silkeormene tilføre silken disse egenskaber, end at skulle behandler silken bagefter.
Deres resultater er publiceret i Nano Letters.