NASA åbner for kommercielle aktørers adgang på Månen

I øjeblikket arbejder en række private virksomheder og investorer på at få adgang til Månen.

(© Scanpix)

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA åbner nu op for, at private virksomheder kan udforske Månen, og i yderste konsekvens med minedrift for øje.

Det skriver det amerikanske tech-site The Verge. Rumorganisationen indbyder private virksomheder til at byde ind med bud på kommercielle fartøjer, der vil være i stand til at udforske, opsamle og indbringe materialer fra Månen.

Ansøgningsperioden på det såkaldte Lunar CATALYST projekt har været i gang siden midten af januar og fristen for første ansøgerrunde er i dag 10. februar.

Private investeringer, men i samarbejde med NASA

Herefter vil NASA gumle på de indsendte forslag og kvalificere dem med en endelig ansøgningsfrist 27. marts.

Hvornår rumorganisationen endeligt kan afsløre hvilke virksomheder, der får muligheden for at arbejde de ca. 400.000 km fra Jordens overflade, vides endnu ikke.

Men eventuelle vindere, skal ikke regne med direkte økonomisk støtte fra den amerikanske regering, men til gengæld kan man benytte sig af NASAs måneeksperter som konsulenter.

Offentligt-private partnerskaber allerede i spil ved udvinding af asteroider

Den amerikanske statskasse fattes penge og derfor har opdraget været, at finde nye måder at finansiere en fortsat udforskning af Månen på.

Ifølge The Verge er det ikke første gang, at man lægger op til partnerskaber mellem private virksomheder og det offentlige.

For nylig gennemførte man en crowdsourcing-kampagne, for at få ekstra investeringer ind i NASA's søgen efter asteroider, som man også på sigt forventer, at kunne drive minedrift på.

Korrektion Vi skrev i den oprindelige version af artiklen, at NASAs udbud primært tog sigte mod at udvinde råstoffer som Helium-3 og sjældne jordarter, baseret på hvad internetmagasinet The Verge skrev søndag. Ifølge NASA er der dog udelukkende tale om videnskabelig virksomhed i samarbejde med private kommercielle aktører.