NASA er tættere på Jupiters røde plet end nogensinde før

Rumsonden Juno har taget smukke nye billeder af et Solsystemet mest ekstreme fænomener.

  • Her har en borgerforsker lavet et billede ud af det data, som Juno har sendt tilbage til Jorden. (© Tom Momary © CC NC SA)
  • Den store røde plet på Jupiters overflade er en gigantisk storm, der minimum har varet 187 år. (© NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran © PUBLIC DOMAIN)
  • Et af billeder som NASA har gjort tilgængeligt, da informationerne fra Juno var blevet sendt tilbage til Jorden (Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Jason © Scanpix)
1 / 3

VIDENSKABSBILLEDET

Den 10. juli fløj NASAs rumsonde Juno, forbi planeten Jupiter endnu en gang, som del af en mission, der startede helt tilbage i 2011.

Missionen har indtil videre været fyldt med spændende resultater, men denne dag ventede der dog en lækkerbisken for alle, der interesserer sig for Solsystemet.

Juno kom nemlig tættere på Jupiters kæmpestorm den Store Røde Plet, end nogen sonde nogensinde har været før.

Jupiters røde plet er et af planeten Jupiters allervigtigste kendetegn, som astronomer i hundredvis af år har kigget på og lavet teorier om, hvad kunne være.

En gigantisk storm

Den store røde plet er en gigantisk storm på Jupiters overflade, der også kan ses fra Jorden. Pletten har med sikkerhed været kendt siden 1830 og til nu, men nogle kilder peger på, at Den Røde Plet måske blev observeret helt tilbage i 1665.

Under alle omstændigheder er plettet en megastorm, der har varet i mindst 187 år. Og selv om den løbende skifter areal, så er den stor nok til at dække Jorden to-tre gange.

- Nu har vi fået de bedste billeder nogensinde. Det vil tage os noget tid at finde hoved og hale i al det data, vi har modtaget. Ikke bare fra Junocam (Junos kamera/teleskop, red) med også Junos otte videnskabelige instrumenter, fortæller Scott Bolton, der leder Junos undersøgelser for NASA

- Med den nye information kan vi begynde at afsløre fortiden, nutiden og fremtiden for den store plet.

Borgerforskere - almindelige mennesker, der hjælper forskerne - har brugt Junos kameraer til at fremstille nogle af de smukke billeder, man kan se i galleriet.

Juno fortsætter efter planen sin mission i minimum til 2018, hvor den sender viden tilbage fra Jupiter og Jupiters mange måner.

Facebook
Twitter