NASA tænder legendarisk raketmotor i ny 360 graders video

I ny video kan man få et imponerende indtryk af den klassiske RS-25-motor, der er 15 gange kraftigere end et F16-flys motor.

Space Launch System bliver den hidtil kraftigste raket, som NASA har bygget. Og alle kræfterne kommer fra raketmotoren RS-25. (© Nasa)

Når NASA sætter kursen mod Mars og senere længere ud i solsystemet, bliver det ombord på det såkaldte Space Launch System eller SLS. Det er en raket, der bliver afløseren for den nu hedengangne serie af genbrugelige rumfærger, der bl.a. har talt Columbia, Discovery og Atlantis.

Én ting har det nye raketsystem tilfælles med de nu skrottede rumfærger: Den legendariske raketmotor RS-25. Fra 1981 var rumfærgernes primære motor - og nu skal den også bruges til at sende de første SLS i kredsløb.

Motortypen har været en sand arbejdshest for NASA - en arbejdshest med 12 mio. hestekræfter. Det var også RS-25-motoren, der løftede rumfærgen Atlantis - den sidste rumfærge - afsted på sin endelige rejse den 8. juli 2011.

I en ny video i 360 grader kan man se den voldsomme motor blive tændt og testet. Med bulder, røg og damp som resultat:

SLS - mod det uendelige univers

Når Space Launch Systems begynder at blive at taget i brug, er det et system, der bliver udbygget over tid.

SLS vil blive taget i brug i forskellige udgaver, med mere og mere avancerede stadier i fremtiden. I de første stadier bruger NASA stadig SR-25 motoren, men senere planlægger de at bruge nye motorer.

Når SLS står klar forventes det, at systemet kan sende ca. 70 ton last i kredsløb omkring Jorden, mens senere versioner er planlagt at kunne sende op til 130 ton op. Til sammenligning kunne rumfærgerne “kun” transportere 22 ton last i kredsløb.

Dermed bliver den største udgave af SLS også den kraftigste raket, NASA nogensinde har bygget.

Facebook
Twitter