NASA-topchef i Danmark: Alle lande kan bidrage til rumforskningen

Danmarks universiteter har træffetid hos NASA i dag. Aarhus-forsker er interesseret i, om det trækker ned, at Danmark ikke har et rumagentur.

Alle lande kan deltage i NASA’s rumforskning og planlægningen af bemandet rumfart, lige meget hvor småt bidraget er. Og når turen formentlig i 2030’erne går til den røde planet Mars, vil besætningen ombord være et internationalt team, og ikke kun NASA-astronauter.

Det var den positive melding onsdag formiddag, da USA’s rumorganisation NASA’s forskningschef Dr. Ellen Stofan holdt foredrag på DTU Space i Lyngby nord for København i et fyldt auditorium.

Ellen Stofan er i Danmark for at møde repræsentanter fra de danske universiteter, der arbejder med rumforskning. Målet er at fortælle om, hvilke behov NASA har og høre, hvad universiteterne kan bidrage med.

Aarhus-forsker: behov for tættere samarbejde?

Aarhus Universitet samarbejder meget med NASA om Kepler-missionen og den kommende TESS-mission, der skal op i 2017 og lede efter planeter i andre solsystemer.

Hans Kjeldsen er professor i astronomi og én af repræsentanterne fra Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet. Han er især interesseret i samarbejdsspørgsmålet.

Samarbejdet kører mest gennem uformelle kontakter med videnskabsfolkene i rumorganisationen, og det fungerer godt. Aarhus-forskerne holder møder med NASA og er med til at bestemme ting og leverer som modydelse databehandlingen fra fx Kepler-missionen.

- Spørgsmålet er dog, om Aarhus Universitet ville få mere ud af det, hvis man havde et mere formaliseret samarbejde. I dag skal vi selv finde pengene til forskningen. Hvis vi fra dansk side får en mere officiel holdning til, hvordan vi gør det her, kan vi også finde nye veje til at finansiere samarbejdet, siger Hans Kjeldsen.

- Men i bund og grund ligner forskerne i USA jo os. Det vigtige er at finde et godt samarbejde og ikke at skrive en masse fine aftaler, siger Hans Kjeldsen og peger på, at ting hurtigt bliver mere komplicerede, hvis det kommer op på mellemstatsligt niveau. (Artiklen fortsætter under fotoet.)

Hans Kjeldsen er professor i astronomi ved Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

Behov for et dansk rumagentur?

På den anden side peger han på, at Danmark ikke har et nationalt rumagentur, der kan agere på vegne af de danske forskningsinstitutioner.

I december slog uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsens (V) fast, at Danmark ikke har behov for et rumagentur, selv om både universiteterne og Dansk Industri har efterspurgt det.

- Det er interessant at vide, om det betyder noget for NASA, at det er forskningsinstitutioner alene, der kører løbet i Danmark, siger Hans Kjeldsen.

Er NASA interesseret i danske småsatellitter?

I dag er DTU Space involveret i produktion af decideret udstyr - hardware - til NASA, mens Aarhus Universitet hidtil kun har koncentreret sig om den videnskabelige forskning på astrofysisk niveau – om stjerner og planeter.

Hans Kjeldsen og hans kolleger er dog ikke blege for at sadle lidt om, selv om man ikke går efter bemandet rumfart, som Dr. Ellen Stofan hovedsageligt talte om i sit foredrag.

- Vi vil præsentere Dr. Ellen Stofan for et forslag om, at Danmark på nationalt niveau sammen med NASA bygger småsatellitter, siger Hans Kjeldsen.

Dr. Ellen Stofan rejser videre på sin rundrejse til samarbejdspartnere i Europa torsdag, efter at hun har været til møde i Uddannelses- og forskningsministeriet.

Dr. Ellen Stofan mødte også den amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford på DTU Space onsdag formiddag. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

Drømmer du om en rumrejse? I så fald er din drøm ikke helt uden for rækkevidde ud fra det, NASA's forskningschef fortalte, da hun besøgte DTU i Lyngby.

Opslået af DR Nyheder på 27. januar 2016