NASA trækker i nødbremsen: Budgettet rækker ikke til Mars

Den amerikanske rumorganisation fattes penge til den dyre Mars-mission, der var planlagt til 2030'erne.

Hubble rumteleskopet tog dette billede af Mars i marts måned. Nu ser det ud til, at vi måske må nøjes med at se vores nabo på afstand i mange år endnu. (Foto: © NASA NASA, Scanpix)

NASA har i årevis haft planer for, at astronauter skulle lande på Mars i løbet af 2030'erne. Men nu er der tegn på, planerne kan løbe i vasken. Det skriver blandt andre Ars Technica.

Ved et større branchemøde tidligere på ugen fortalte Bill Gerstenmaier, der er chef for den afdeling i NASA, der har ansvaret for transport af astronauterne, at budgetterne simpelthen ikke rækker til at kunne gennemføre planerne.

NASA har i forvejen brugt enorme summer på at udvikle raketsystemet, der skal sende astronauter til Mars (det såkalde SLS eller Space Launch System) og på rumfartøjet Orion, der skulle sikre, at astronauterne kom sikkert frem til den røde planet.

Problemet er, at der endnu mangler alt udstyret, som skal sikre, at astronauterne rent faktisk kan nå overfladen på sikker vis. Og det dækker det nuværende budget ikke.

Retning mod Månen

Derfor er organisationen ifølge Ars Technica nu i tvivl om, hvorvidt den skal satse på at udvide operationerne på Månen i stedet for at bruge budgettet på at nå Mars.

De politiske vinde i USA har nemlig skiftet retning, siden tidligere præsident Barack Obama lagde op til, at det var Mars, der var målet.

Det ser i stedet ud til, at der er politisk interesse for at bygge en base på Månen. Særligt nu, hvor der er håb for, at der faktisk er vand på vores ellers golde nabo. Og så skader det sikkert ikke, at nogle af klodens andre rumnationer har rettet deres opmærksomhed mod den.

Men det er endnu usikkert, hvad de endelige politiske ønsker er. Og om der faktisk er råd til at løse nogle af delene.

Nu er spørgsmålet, om det bliver den privatejede del af den amerikanske rumindustri, som fx virksomheden SpaceX, der kommer de statsejede rumorganisationer i forkøbet og sætter kursen mod Mars.