NASA vil male himlen fuld af kunstige skyer

Skyerne skal gøre os klogere på solvinden, der b.la udløser nordlyset.

NASA har tidligere skabt kunstige skyer af trimethylaluminium til at undersøge jetstrømme i den øvre atmosfære (stratosfære og herover) for at kunne kortlægge elektromagnetiske stråling, som kan gøre skade på satellit- og radiosystemer. (Foto: Nasa © Nasa)

VIDENSKABSBILLEDET

Hvis du er typen, der er vild med fyrværkeri, vil du formentlig elske NASA’s næste “opvisning”.

Her sender den amerikanske rumfartsorganisation to raketter op et sted mellem 97 og 161 kilometers højde, til Jordens såkaldte ionosfære. Her skal de lave kunstige skyer, der skal gøre os klogere på bland andet solvinden.

De kunstige skyer dannes af stoffet trimethylaluminium (TMA), som reagerer med ilt, når det kommer i kontakt med atmosfæren. Ud af det kommer aluminiumoxid, CO2 og vanddamp, der danner en hvid røg.

Fra Jorden vil man kunne se de kunstige, selvlysende skyer, som de formes af den ene af de to raketter. Hvis man vel at mærke bor i nærheden af Alaska, hvor raketterne sendes op.

TMA kendes også fra fyrværkeri, og den mængde NASA bruger er langt mindre, end den mængde, der frigives, en nytårsaften. Forsøget er derfor fuldstændig uskadeligt.

Opsendelsen af de to raketter finder sted om aftenen mellem den 13. februar og den 23. marts. Tidspunktet afhænger af vejret: Der skal være klart, og der skal være nordlys på nattehimlen.

Nordlys - og sydlys - skyldes solvinden og jo kraftigere solvind desto større chance for nordlys.

Missionen er en af fem NASA-missioner, der løber fra januar til marts i år, som skal udforske solvinden og dens interaktioner med Jordens ionosfære.

NASA anvender to af sine såkaldte "sounding rockets" til atmosfære, som er mindre forskningsraketter, der bruges til korte missioner. I dette tilfælde raketter af typen Black Brant IX.

Opsendelsen kan ses live her, men det er med at være opmærksom, da missionen annonceres med kort varsel - når forholdene er gunstige.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk