Nattefrosten har sat skub i østershatten

Det er med at få svampekurven med sig i skoven - det er nemlig blevet sæson for østershat.

Østershatte foretrækker at vokse på bøg og gør det gerne 3-5 meter oppe på stammen. Så insisterer du på at skulle have den med hjem til stegepanden, kan det være nødvendigt at have en stige med i skoven. (Foto: Karsten Schnack © Scanpix)

Mens hovedreglen blandt svampejægere er, at sæsonen hører op ved den første nattefrost, er der naturligvis undtagelser.

Der er nemlig også de svampe, som først pibler frem, efter den første nattefrost er sat ind. Det fortæller Torben Gang Rasmussen til P1 Morgen. Han er naturvejleder hos Natursamarbejdet ved Aarhus og er i fuld gang med at skære østershatte ned fra stammerne i de østjyske skove.

Foruden østershatten, som man måske kender fra supermarkedernes hylder, er to andre typer svampe også blevet sparket i gang af nattefrosten. Det er gul fløjlsfod, der vokser på træstammer og judasører, der vokser på hyld.

Østershatten vokser i store bælter

Men østershatten er særlig interessant, da den er en fremragende spisesvamp. Den holder særligt af, at vokse på bøgestammer og gerne i store bælter på op til en halv kvadratmeter, fortæller han.

- Selve svampen ligner en muslingeskal eller en østers, fortæller naturvejlederen.

På undersiden har den fine lyse lameller, som vi kender fra champignon og andre svampe mens østershattens overside har en smuk blågrå farve.

Man kan godt risikere at skulle lægge nakken tilbage, for at få øje på den, fortæller Torben Gang Rasmussen, der fortæller at det er ganske almindeligt at den befinder sig 3-5 meter oppe på træstammen.

Gå efter den blågrå farve - så er du sikker

Men ofte vil man også opleve dem gro glimrende på væltede bøgestammer - og så handler det blot om at have kniven og svampekurven med.

Umiddelbart er der ikke grund til at bekymre sig om at løbe ind i giftige svampe, den kan forveksles med, men naturvejlederen nævner alligevel svampen sildig epaulethat, der er næsten lige så stor.

Den er dog grønlig på toppen og har gullige lameller, fortæller Torben Gang Rasmussen.

- Men finder du østershatte med den blågrå farve og de fine lyse vifteformede lameller, er du sikker, forsikrer han.

Østershatten kan særligt findes i det østlige Danmark - i Vestjylland er den mere sjælden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk