Nobelpris i kemi: Redskab nr. 1 i sygdomsbekæmpelse

Ny mikroskopteknologi med fluorescens farvestoffer har rykket grænsen for, hvor små dele af celler vi kan se. Det får enorm betydning, siger dansk professor

I 2000 kom Nobelprismodtageren, tyskeren Stefan W. Hell frem med STED-mikroskopien: To laserstråler stimulerer fluorescerende molekyler til at gløde, en anden laserstråle ophæver alle fluorescens bortset fra dem i nanometer-størrelse. Scanning af prøven, nanometer for nanometer giver et billede med en opløsning bedre, end man tidligere har kunnet få. - I 2006 kom de andre prismodtagere med en lignende teknologi, der sammen med Hells har ført til nye superopløsningsmikroskoper. - Bemærk faktaboksen med yderligere information. (Foto: © Illustration: © Johan Jarnestad / The Royal Swedish Academy of Sciences, The Royal Swedish Academy of Sciences)

To amerikanere og en tysker deler i år Nobelprisen i kemi.

Eric Betzig, William E. Moerner og Stefan W. Hell har udviklet teknikerne bag fluorescens superopløsnings-mikroskopi, der nu gør det muligt at se detaljer i celler på nanometer-skala.

Mange af de vigtigste processer i vores celler foregår på nanoskala, og denne nye teknologi vil give en helt ny indsigt i, hvordan celler er opbygget og fungerer på nanoskala.

Dermed vil det hjælpe medicinske og biologiske forskere i jagten på at forstå og bekæmpe sygdomme, siger professor ved Kemisk Institut Bo Wegge Laursen, der også er leder af Nano-Science Center på Københavns Universitet.

Teknologien udviklet på få år

Med hjælp fra pristagernes opdagelser kan forskerne i dag se mikroskopiske celler på molekyle-niveau ved langt højere opløsning billedmæssigt.

Bo Wegge Laursen har et indgående kendskab til forskningsfeltet, blandt andet fordi han selv beskæftiger sig med udvikling af de fluorescerende farvestoffer, man anvender i denne form for mikroskopi.

- De to afgørende gennembrud er lavet i 2006, og allerede i dag kan man købe mikroskoper fra de store producenter, som bruger de her superopløsnings-teknikker, forklarer Bo Wegge Laursen.

Kan se hvad der foregår i celler

Teknikken er med til, at man får en meget større detaljegrad af, hvad der foregår i celler.

Bo Wegge Laursen peger på, at man ved en masse om, hvad der foregår i celler. Men man har ikke noget præcist rumligt billede af det. Og man ved ikke altid, præcist hvor og hvordan tingene foregår i celler, fordi man ikke rumligt kan skelne de enkelte komponenter.

- Med de nye superopløsnings-mikroskoper er opløsningsevnen nu gjort mindst 10 gange - hvis ikke 100 gange - bedre. Vi er nu i stand til at se detaljer, som man ikke har kunnet se tidligere, siger han.

- Eftersom alle de mekanismer, vi leder efter - årsager til sygdomme og cellernes normale funktioner, virker på nanoskala - er det et vigtigt skridt at tage, siger Bo Wegge Laursen.

Ny standard på mikroskopi

Han kan ikke pege på en bestemt sygdom, der er kureret på grundlag af den her teknologi. Det er for tidligt.

- Men der er ingen tvivl om, at det sætter en helt ny standard for, hvad man kan med mikroskopi. Og den detaljegrad vi kan gøre os håb om at forstå, siger Bo Wegge Laursen.

- Det store potentiale for denne teknologi er understreget af, hvor hurtigt den er blevet udviklet og nu af Nobelprisen, mener han.