Nordens papegøjer er på vej mod Danmark

De særprægede krognæb, der også kaldes nordens papegøjer, lander måske snart i Danmark.

Hvis vejrforholdene bliver rigtige, kan du måske spotte nordens papegøje i Danmark i november. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Den ligner en papegøje. Næbet er kroget, og den har lang hale.

Den bevæger sig også på samme måde som en papegøje. For eksempel når den holder fast i grenene med sine fødder og går på jagt efter bær eller frø.

Men i modsætning til papegøjen, så lever den i det nordligste Skandinavien. Fuglen, der blot hedder krognæb, er dog en sjælden gæst i Danmark.

Men nu får du måske mulighed for at se den.

I oktober blev der nemlig noteret flere end 500 krognæb nær Umeå i Nordsverige, og arten er også blevet spottet sydpå ved de svenske søer Vänern og Vättern.

Tallet fra Sverige tyder på, at der kan være større trækbevægelser, og at de kan bevæge sig mod syd. Det afhænger bare af de rette vejrforhold, pointerer Simon S. Christiansen, der er leder af Skagen Fuglestation, som drives af Dansk Ornitologisk Forening.

- Dage med sol og svage vinde er nok bedst. Det er ofte dage med højtryksvejr, som kan skabe en god trækkorridor ned til os fra Norge eller Sverige, siger han.

Kom tæt på fuglen

Ved tidligere invasioner har der været størst chance for at se krognæbbet i Nordjylland i perioden 10. til 20. november. Fuglen har blandt andet vist sig i Skagen og Normandshage ved Hals.

Derfor er det en god idé at søge nordpå, hvis du vil spotte fuglen, siger Simon S. Christiansen.

- Men ellers handler det om at tjekke træer og bærbuske i byernes parker. Specielt rønnebærtræer, siger han.

Krognæbet er kendt for at være en tillidsfuld fugl. Ofte kan du komme meget tæt på og opleve den, mens den hopper rundt på jorden, eller sidder på en gren og fisker efter bær.

- Du kan komme tæt på og nyde fuglen, da den ikke kender meget til mennesker, der hvor den kommer fra, siger Simon S. Christiansen.

Nordens papegøje i Danmark:

  • Invasioner af krognæbbet i Danmark er et velkendt, men sjældent fænomen. Fuglene kommer som regel til landet, fordi føden svigter i det nordligere Skandinavien.

  • Den største invasion i nyere tid var i 2012, hvor der alene i Nordjylland blev spottet 150 krognæb, mens der på landsplan blev der flere end 200.

  • I 1998 blev der spottet mindst 73 krognæb i løbet af november.

  • I 1976 trak cirka 16.400 krognæb ind over land syd for Stockholm i løbet af en dag i november. Men invasionen nåede ikke til Danmark. (Kilde: dof.dk)

FacebookTwitter