Nordmand får monsterhaj på krogen

Dansk forsker mener, at hajen på 982,4 kg kan være 200 år gammel.

Mandag aften fik nordmanden Vilhelm Skilhagen en drøm opfyldt. Han fik en enorm grønlandshaj på krogen, da han var alene ude at fiske ved Egenes i Nordnorge.

Vilhelm Skilhagen ringede straks ind til sine venner på land og bad om hjælp, skriver avisen Harstad Tidende.

Og det tog mændene 40 minutter at få hajen halet op til båden.

Opmåling giver et praj om vægt

Så sprang Vilhelm Skilhagen selv i vandet og målte hajen op. Den var 420 centimeter lang og målte 260 centimeter om maven. Se videoen øverst i artiklen.

Det giver en vægt på rundt regnet 982,4 kilo ifølge de særlige tabeller som sportsfiskere bruger til at beregne vægt på store fisk i havet.

Og efter 10 minutter var hajen sluppet fri igen, for Vilhelm Skilhagen og hans venner fra fisketuriststedet Andørja Adventures i Egenes slipper altid fiskene ud hurtigst muligt.

Ifølge NRK fangede Vilhelm Skilhagen grønlandshajen med en stærk wire, der kunne holde til hajens vægt, og en særlig cirkelkrog, der sætter sig fast i munden på hajen uden at skade den.

Rekordhaj fra i sommer døde

Fisken i Egenes er til dato den næststørst grønlandshaj, som er blevet fanget på krog. I sommer blev der et andet sted i Norge fanget en lidt større grønlandshaj.

- Men desværre døde hajen. Og derfor har sagen været meget omdiskuteret i Norge, siger Vilhelm Skilhagen til dr.dk/viden.

- Jeg har fanget fisk i mange år, og jeg ved, hvordan man skal gøre uden at skade fiskene, siger han.

Hajen kan være 200 år gammel

På de norske hjemmesider står der, at grønlandshajen i Egenes måske kan være op til 500 år gammel. Men helt nye danske forskningsresultater tyder på, at hajen nærmere er mellem 100 og 200 år gammel.

Det siger havbiolog Julius Nielsen, der i sommer blev færdig med sit speciale om netop aldersdatering af grønlandshajer.

- Jeg vil tro, at der med den størrelse er tale om en hun-haj i Egenes, for hannerne bliver lidt mindre. Og så er den mellem 100 og 200 år gammel, siger Julius Nielsen til dr.dk/viden.

Julius Nielsen har taget billedet af grønlandshajer, der bliver mærket med satellitsendere i Ammassalik Fjord fra forskningsskibet RV Dana under "Greenland shark cruise 2012". Det sker som led i et forskningsprojekt med DTU Aqua, Københavns Universitet and Grønlands Naturinstitut. (Foto: Julius Nielsen- havbiolog- DTU Aqua © Julius Nielsen- havbiolog- DTU Aqua)

Grønlandshajer er svære at aldersbestemme

Julius Nielsen understreger, at der er tale om et estimat, for grønlandshajen er anderledes end andre dyr.

Mens man kan aldersbestemme fisk ved hjælp af aflejret vækstlag i deres væv - lidt ligesom med årringe i træer - så har grønlandshajen så blødt væv, at der ikke bliver aflejret lag.

Estimatet på op til 200 år er imidlertid baseret på midlertidige forskningsresultater, som er en del af et igangværende forskningsprojekt på DTU Aqua, Københavns Universitet and Grønlands Naturinstitut. Se video herunder.

https://www.youtube.com/watch?v=5LfDC_AbXuM

Farligt at fange sådan en haj?

Grønlandshajen er et lidt mystisk havdyr. Man ved, at de kan spise levende sæler, så hvordan kan man håndtere en haj på næsten et ton uden selv at komme til skade? spørger dr.dk/viden.

Vilhelm Skilhagen forklarer, at hans erfaring gør, at det ikke er farligt at håndtere sådan et dyr.

- For det er et langsomt dyr. Men det er ikke for amatører, siger han til dr.dk/viden.

Hvad med en langsom dykker?

Grønlandshajen betragtes normalt ikke som farlig for mennesker. Den lever som regel på meget dybt vand, og betragtes af mange som ådselsæder.

Denne rolle som havets skraldespand er det imidlertid ikke alle undersøgelser der bekræfter og noget tyder på, at grønlandshajen, der bliver lige så stor som den store hvide haj, aktivt kan fange sæler og fisk.

- Hvis det er korrekt kan en langsom dykker sagtens ende på menukortet, hvis man skulle være så 'heldig' at støde på den under et dyk, siger forskningschef og zoolog Peter Gravlund på Danmarks Akvarium (Den Blå Planet) til dr.dk/viden.

Facebook
Twitter