Nordøstgrønlandsk ynglefugl flyver 50.000 km om året

Aarhus-forskere kortlægger kjovens trækrute fra tundraen i Nordøstgrønland til Sydafrika.

Alle kneb gælder, når man skal indfange kjover på tundraen i Nordøstgrønland. - En model af en skade (til højre) er malet op og påmonteret et par lange halefjer, så den rigtige kjove (til venstre), tror det er en ægte fugl. Ledningen i forgrunden af modellen er fra højtaleren, der spiller optagede fløjt af en lille kjove. (Foto: Peter Bondo Christensen © Aarhus Universitet- Institut for Bioscience - Arctic Research Centre)

En lille databoks på bare 1,9 gram har givet forskere fra Arktisk Forskningscenter ved Aarhus Universitet ny viden om, hvordan den lille mågelignende fugl kaldet kjove flyver rundt i verden.

Forskerne arbejder hen over sommeren på Zackenberg Forskningsstation i Nordøstgrønland, og de har i år genindfanget kjoven med navnet NJ to år efter, at den fik sat en databoks omkring benet.

Det viser sig, at NJ har fløjet to gange frem og tilbage mellem Nordøstgrønland og Sydafrika og tilsyneladende benyttet samme rute begge år, skriver Aarhus Universitet.

Overvåger kjoven med datalogger

Forskerne bruger datalogger, når de skal overvåge kjoven. Databoksen registrerer hvert 5. minut, hvad klokken er, og hvor meget lys der er.

Ved hjælp af et computerprogram kan forskerne på den måde beregne meget præcist, hvor kjoven befinder sig, og hvor langt den flyver.

De nye satellitsendere åbner en helt ny verden for forskerne.

- Skal vi beskytte trækfuglene, skal vi vide, hvor de flyver og opholder sig under deres lange rejse. Sådanne oplysninger har vi kun fået i meget ringe grad, fra de ringmærkninger, man oprindeligt har brugt, siger biolog Jannie Linnebjerg.

Kilometertælleren runder 50.000

Kjoven yngler i Nordøstgrønland, når der er mad nok - det vil sige mange lemminger - små arktiske gnavere.¨

Og om vinteren bor den i farvandet ved Sydafrika og Madagaskar. Tur retur svarer det rundt regnet til 26.000 kilometer.

Oveni kommer så det 'løse' i jagten på føde, så kjoven på bare 300 gram runder cirka 50.000 km på kilometertælleren om året.

Biologerne Jannik Hansen og Jannie Linebjerg har sat små stykker hønsetråd påmontret små snarer af fiskeline fast på den arktiske tundra ved Zackenberg Forskningsstation, Nordøstgrønland. Her har snarer vikler sig rundt om benet på den lille kjove. (Foto: Peter Bondo Christensen © Aarhus Universitet- Institut for Bioscience - Arctic Research Centre)

Alle kneb gælder over for kjoven

Der er brug for list, når man skal indfange kjoverne for at sætte datalogger på dem på tundraen i Nordøstgrønland.

Hvis fuglene ikke ruger på rede, bruger biologen Jannik Hansen fra Aarhus Universitet og Jannie Linnebjerg, nu post.doc. på Lund Universitet i Sverige, en lokke-'due', højttaler med fuglefløjt og små stykker hønsenet med små snarer af fiskeliner til at fange kjoverne.

Den falske fugl ligner en skade, men synger som en kjove, og det fik blandt andre lokket NJ til, så forskerne kunne fange den, afmontere den gamle datalogger og sætte en ny på, så NJ atter kan samle data ind.

Hjem og kigge på data

Den gamle datalogger er fuld af data, som forskerne nu skal bearbejde og analysere, siger biolog Jannik Hansen:

- Det er fantastisk, at vi nu har fået to års data, der viser os de ruter, denne arktiske trækfugl flyver. Vi skal hjem og analysere de mange data grundigt, men vi kan umiddelbart se, at alle data er fine, og at de i detaljer fortæller os, hvor NJ har fløjet.

Biologerne Jannik Hansen og Jannie Linebjerg har sat små stykker hønsetråd påmontret små snarer af fiskeline fast på den arktiske tundra ved Zackenberg Forskningsstation, Nordøstgrønland. Her har snarer vikler sig rundt om benet på den lille kjove. (Foto: Peter Bondo Christensen © Aarhus Universitet- Institut for Bioscience - Arctic Research Centre)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk