Nu går vandsalamanderen i land

Den store vandsalamander lukker ned for sommeren og søger mod et tørt vinterophold.

Stor vandsalamander (Foto: J Gade © Scanpix)

Det er blevet efterår og naturens dyr gør sig parate til at lægge arm med vinteren. Heriblandt Danmarks drage, den store vandsalamander.

Efter at have tilbragt sommeren i sit vandhul, går den nu i land, fortæller naturvejleder Lars Bøgh fra Naturhistorisk Museum i Aarhus til P1 Morgen.

- Nu handler det for den om at søge nogle fugtige, frostfri steder at opholde sig, siger han.

Bliver langsommere jo koldere vejret er

Det kan fx være i kældre og lader, og under træstubbe, men vi mennesker ser typisk salamanderen i vores brændestakke eller i vores udhuse, fortæller Lars Bøgh.

Salamanderen er et rovdyr og lever gennem vinteren af insekter, orme og snegle.

I takt med at temperaturen udenfor bliver køligere, bevæger de vekselvarme salamandere sig langsommere rundt. Så man kan sagtens studere den i sit vinterhi, uden den stikker af.

Har man mange salamandere nær sin bolig, opfordrer Lars Bøgh til, at man særligt passer på i sine døråbninger, hvor salamanderen godt kan finde på at søge ind.

Salamanderen bør ikke forveksles med firben

Selvom salamanderen godt kan minde ganske meget om et firben, understreger han, at den er en padde.

Forskellen mellem de to er bl.a. at padder ikke har skæl, mens de er afhængige af vandhuller i yngletiden. For firben gælder det modsatte.

- Og padder er forbavsende livskraftige, fortæller Lars Bøgh.

Den lille drage er 3-4 år om at blive kønsmoden og kan blive op til 16 år gammel. Det er ikke særligt imponerende i paddernes verden, hvor fx skrubtussen kan blive over 50 år.

Vandsalamanderen er, som alle andre padder, totalt fredet i Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk