Nu har alle vores bier et dansk navn

Der kendes i alt 286 forskellige arter af bier i Danmark der nu kan omtales uden at brække tungen.

Epeoloides coecutiens eller pragtbi som den nu er kommet til at hedde på dansk. (Foto: Valerio Colantoni © Creative Commons (Wikimedia))

Hvornår har du sidst set en Rophites quinquespinosus, hørt en Epeoloides coecutiens summe eller er kommet til at træde på en Andrena bicolor?

Det vil der næppe være mange, som kan svare synderligt intelligent på, men hvis man i stedet spurgte til skægbi, pragtbi og til tofarvet jordbi, ville de fleste i det mindste have en nogenlunde ide om retningen på spørgsmålet.

Af de 286 kendte danske biarter, har kun godt 50 indtil videre været udstyret med et dansk navn. Udover de meste kendte, som humlebi og honningbi, har det fx været blåhat jordbi, rødpelset jordbi, samt stor og lille uldbi.

Inspireret af levesteder, fødekilder og udseende

I spidsen for navngivningen af bierne står forskningstekniker Henning Bang Madsen fra Biologisk Institut på Københavns Universitet, der sammen med biekspert Hans Thomsen Schmidt og Post doc Claus Rasmussen fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, har gennemgået udbredelse og status for de danske bier, samt altså sikret alle et dansk navn. - Vores nabolande har populære navne til bierne, så det syntes vi også vi skulle have i Danmark, fortæller han til P1 Morgen. Dels giver de danske navne en generel bevidsthed om hvilke organismer vi har i naturen og samtidigt giver det også mening, forskningsmæssigt, forklarer han.

Andrena bicolor er nu kommet til at hedde tofarvet jordbi. (Foto: James Lindsey at Ecology of Commanster © Frigivet under licens)

Navngivningen er blevet til ud fra en række principper om at navnene skal være lette at udtale, de skal være så korte som muligt og være sprogligt korrekte, fortæller forskningsteknikeren. Og inspirationen kommer fra biernes levesteder, deres udseende eller deres fødekilder, siger han. - Bier har ofte tilknytning til en bestemt blomst og så giver det jo mening at kalde den lyngsilkebi, hvis den lever af lyng, forklarer Henning Bang Madsen.

Væsentlig del af arterne er forsvundet

Desværre er det langt fra alle bier, der længere findes i Danmarks natur. Af de 286 arter er de 53 ikke set i dansk natur siden 1975, forklarer Henning Bang Madsen. En udvikling der blot fortsætter i negativ retning. - På et godt bisted, kan man måske være heldig at finde 75 forskellige arter, slutter han.Projektet ’Vilde danske bier: udbredelse, status og danske navne’ er blevet til med støtte fra 15. Juni fonden og navnene kan alle ses på hjemmesiden allearter.dk.