Nu kan astronauter drikke frisk espresso på rumstationen

Smart kaffekop og kaffemaskine gør det muligt at drikke kaffe 400 km ude i Rummet.

Samantha Cristoforetti er ESA-astronaut på Den Internationale Rumstation, ISS, der er i kredsløb om Jorden cirka 400 km oppe i Rummet. Hun blev sendt op i november og skal hjem til Jorden her i maj efter seks måneders ophold med forskning. 1. september rejser Danmarks astronaut, Andreas Mogensen, på en 10-dages mission til rumstationen. (Foto: Nasa © Nasa)

Væske opfører sig helt anderledes i vægtløs tilstand oppe i Rummet end her på Jorden. Det svæver væk i bobler, hvis det ikke er kapslet ind i vacuumpakkede poser. Derfor drikker og spiser astronauterne på Den Internationale Rumstation, ISS, normalt væske og mad gennem sugerør.

Men nu kan Italiens astronaut Samantha Cristoforetti byde på friskbrygget espresso i kop. For et par uger siden modtog astronauterne en specialbygget italiensk kaffemaskine fra Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, og en specialdesignet zero-g kaffekop.

Og i går drak Samantha Cristoforetti friskbygget søndagskaffe af koppen uden at ’spilde’ og med den perfekte mængder bobler i kaffen og rette duft af kaffe, fortæller NASA.

Designet med matematik og fysik

Zero-g kaffekoppen er designet ud fra geometriske formler, og man benytter også overfladespænding og fugtforhold i teknikken.

I vægtløs tilstand kan væske befinde sig stort set overalt i beholderen. Men med zero-g-koppen kan astronauten drikke alt indholdet i koppen. Når læberne rører kanten af koppen, bliver der skabt en kapillær-forbindelse.

- Det virker næsten som at suge vand gennem et stykke køkkenrulle, og på den måde får man mulighed for at drikke hele indholdet i koppen, siger Mark Weislogel, der gennem 10 år har forsket i zero-g eksperimenter og har været med til at udvikle kaffekoppen hos NASA.

Teknikken bag koppen kan også bruges, når man udvikler fx brændstofstanke til raketmotorer, så man kan udnytte alt brændstof.