Nu kan astronauter drikke frisk espresso på rumstationen

Smart kaffekop og kaffemaskine gør det muligt at drikke kaffe 400 km ude i Rummet.

Samantha Cristoforetti er ESA-astronaut på Den Internationale Rumstation, ISS, der er i kredsløb om Jorden cirka 400 km oppe i Rummet. Hun blev sendt op i november og skal hjem til Jorden her i maj efter seks måneders ophold med forskning. 1. september rejser Danmarks astronaut, Andreas Mogensen, på en 10-dages mission til rumstationen. (Foto: Nasa © Nasa)

Væske opfører sig helt anderledes i vægtløs tilstand oppe i Rummet end her på Jorden. Det svæver væk i bobler, hvis det ikke er kapslet ind i vacuumpakkede poser. Derfor drikker og spiser astronauterne på Den Internationale Rumstation, ISS, normalt væske og mad gennem sugerør.

Men nu kan Italiens astronaut Samantha Cristoforetti byde på friskbrygget espresso i kop. For et par uger siden modtog astronauterne en specialbygget italiensk kaffemaskine fra Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, og en specialdesignet zero-g kaffekop.

Og i går drak Samantha Cristoforetti friskbygget søndagskaffe af koppen uden at ’spilde’ og med den perfekte mængder bobler i kaffen og rette duft af kaffe, fortæller NASA.

Designet med matematik og fysik

Zero-g kaffekoppen er designet ud fra geometriske formler, og man benytter også overfladespænding og fugtforhold i teknikken.

I vægtløs tilstand kan væske befinde sig stort set overalt i beholderen. Men med zero-g-koppen kan astronauten drikke alt indholdet i koppen. Når læberne rører kanten af koppen, bliver der skabt en kapillær-forbindelse.

- Det virker næsten som at suge vand gennem et stykke køkkenrulle, og på den måde får man mulighed for at drikke hele indholdet i koppen, siger Mark Weislogel, der gennem 10 år har forsket i zero-g eksperimenter og har været med til at udvikle kaffekoppen hos NASA.

Teknikken bag koppen kan også bruges, når man udvikler fx brændstofstanke til raketmotorer, så man kan udnytte alt brændstof.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk