Ny flåt er kommet til Danmark om bord på sjakal

Flåten bærer på sygdomme og kan overleve i flere miljøer end dem, vi kender.

Engflåten (dermacentor reticulatus) er for første gang blevet opdaget i dansk natur. (Foto: Rene Bødker og DTU © Rene Bødker og DTU)

I februar fik en jæger ram på en guldsjakal, der normalt ikke ses i Danmark, da han var på rævejagt.

Men guldsjakalen var ikke den eneste, der var kommet på afveje. Sjakalen blev sendt til undersøgelse på veterinærinstituttet på DTU, og her fandt man 21 flåter, som normalt heller ikke ses i Skandinavien.

Hele 18 af flåterne var bærere af sygdommen Rickettsia raoultii, som aldrig er set i Skandinavien tidligere. Og det specielle ved flåten, der kaldes engflåten, er, at den som navnet antyder, kan bo på åbne områder som enge og marker.

Det er i modsætning til den mest almindelige flåttype, skovflåten, der holder sig til skovområder.

- Den udvider det område, vi har flåter i Danmark. Den er lidt mere til lysåbne områder. Vi får et større areal med flåter, hvis den vælger at slå sig ned her, siger epidemiolog ved DTU fødevareinstituttet René Bødker til P1 Morgen.

Vær opmærksom på bid

Den nye type flåt gør, at vi skal være ekstra opmærksomme, hvis vi kommer hjem fra en gåtur i naturen med en blodsugende blind passager. Rickettsia-sygdommen, som engflåten bærer, skal nemlig behandles anderledes end den Borrelia-bakterie, som skovflåter kan bære rundt på.

Rene Bødker anbefaler derfor, at man tager flåten med til lægen, hvis man opdager et udslæt omkring et flåtbid:

- Hvis vi er opmærksomme på, at vi har to flåttyper og får stillet den rette diagnose, er det ikke et problem, siger han.

Den nye type flåt blev båret til Danmark af denne guldsjakal. Flåten blev opdaget, da sjakalen blev undersøgt af DTU Veterinærinstituttet. (Foto: Rene Bødker og DTU © Rene Bødker og DTU)

Spreder sig hastigt i Europa

Engflåten breder sig i disse år hastigt i hele Europa. Flåten er kommet til Tyskland og Østrig inden for de sidste to år. I Østrig har man fundet flåter, der bærer Rickettsia-bakterien.

Og når først flåten er ankommet, tyder alt på, at den bliver. Da engflåten kom til Holland for et par år siden, spredte den sig, og har nu bosat sig permanent i landet.

Derfor kommer det heller ikke som en overraskelse for Rene Bødker, at flåten nu er dukket op i Danmark.

- Den står på top fem-listen over de sygdomme vi bekymrer os for, og som vi holder øje med. Vi vidste godt, at der var risiko for, at den var på vej, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter