Ny lovende behandling for eksem på vej til Danmark

En biologisk behandling for "børneeksem" er nu godkendt i USA. Og firmaet bag er også i færd med at få den til Danmark.

Atopisk eksem er for det mest ramte en meget træls sygdom, der nedsætter livskvaliteten væsentligt.

Op imod et ud af fem småbørn har børneeksem, også kaldt atopisk eksem. Hos de fleste forsvinder sygdommen i løbet af barndommen og kan holdes nede primært med fugtighedscreme og steroidcreme.

Men nogen bliver ved med at have hudlidelsen ind i voksenlivet. Her kan eksemen være en stor plage, bl.a. fordi eksemen ofte rammer hænder og ansigt.

Det varierer meget, hvor godt man tager imod den behandling, der tilbydes idag. Ofte er den utilstrækkelig for de mennesker, hvor eksemen er værst.

Og så har behandlingen en række alvorlige bivirkninger i det lange løb.

Derfor er den danske hudlæge og forsker Mette Deleuraen fra Aarhus Universitetshospital glad for, at en helt ny, mere specifik og lovende behandling er på vej til Danmark:

- Det er starten på en bølge af nye lægemidler der er under udvikling til behandling af sygdommen. Og det er vi jo utrolig glade for, siger hun.

Steroidcreme udtynder huden

Atopisk eksem ligner en allergi på den måde, at den skyldes en overreaktion fra immunsystemet.

Det fører til en slags betændelsessituation i huden, og derfor får man den kløende eksem.

I dag behandler man primært med salver og steroidcreme. Men daglig brug af dette kan på sigt føre til, at huden udtyndes.

Derfor vælger man ved alvorlige tilfælde ofte også at tilbyde fx lysbehandling.

Men behandlingerne er ikke specifikke, virker i varierende grad og kan også have bivirkninger, som lægerne gerne vil undgå.

Langt bedre behandling

Den nye behandling slukker specifikt nogle af de dele af immunsystemet, som har overreageret.

Og ifølge en undersøgelse, som bl.a. Mette Deleuraen var med til at lave sidste år, er det en god løsning: Behandlingen har god effekt hos de fleste patienter.

Lige så vigtigt er det, at bivirkningerne tilsyneladende er langt mildere end ved mange andre behandlingsformer.

- I USA blev behandlingen godkendt til voksne i marts i år, og der blev i den forbindelse kun fundet få bivirkninger, siger Mette Deleuraen.

Ansøgningen er i gang

Stoffet, som er central i den nye behandling, hedder Dupilumab, og det er det internationale medicinalfirma Sanofi, der producerer den.

Her er Tobias Horneman-Thielcke ansvarlig for den danske lancering. Han fortæller, at de allerede er i gang med at få godkendt produktet i Danmark:

- Vi er i en proces, hvor vi ansøgte det Europæiske Medicinagentur sidste år. Efter en godkendelse her, skal det så godkendes på det danske marked.

Han håber derfor, at danske patienter kan få glæde af produktet næste år, men vil ikke love noget:

- Det er meget varierende, hvor længe en godkendelse tager. Det kan jo trække ud, siger han.

Første produkt i en ny bølge

Mette Deleuraen glæder sig til at få endnu et produkt, der kan hjælpe hendes patienter med svær atopisk eksem.

Hun understreger også, at hun forventer, at produktet kun er det første i en række bedre behandlinger for eksemen:

- Der er flere biologiske behandlinger på vej, som går ind og lukker bestemte dele af immunsystemet ned. Så det er starten på en bølge af bedre behandlingsmuligheder, fortæller Mette Deleuran.

Bliver Dupilumab godkendt i Danmark, hvilket Sanofi forventer, vil den bekostelige behandling i første omgang kun være relevant for patienter med de sværeste former for atopisk eksem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk