Ny nedtælling: Forsyninger til rumstationen blev forsinket af orkan

Om få dage får besætningen på Den Internationale Rumstation, ISS, mad og forskningsudstyr. Opsendelsen er forsinket af dårligt vejr.

Det private firma Orbital ATK's Antares-raket triller her fra hangaren til opsendelsesplatformen i Virginia i USA den 13. oktober 2016. (Foto: NASA og BILL INGALLS og HANDOUT © NASA og BILL INGALLS)

VIDENSKABSBILLEDET

Det var oprindeligt meningen, at Antares-raketten på billedet skulle være sendt op til Den Internationale Rumstation, ISS, i dag.

Men da NASA kunne se, at orkanen Nicola havde kurs mod Bermuda, blev opsendelsen udskudt.

I går trillede man så Antares-raketten ud mod opsendelsesstedet, og lige nu regner man med, at raketten tidligst skal opsendes mandag morgen klokken 4:03 dansk tid.

Dansk forskningsudstyr om bord

Raketten medbringer cirka 2300 kilo videnskabeligt udstyr og forsyninger til besætningen. Om bord er også dansk forskningsudstyr til vandrensning.

Da Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, var oppe på rumstationen i september 2015, testede han vandrensning med et vandfilter udstyret med membraner; Aquamembrane.

Og nu er turen kommet til andet testforsøg med en videreudviklet udgave, fortæller Thomas A.E. Andersen, administrerende direktør for Aquaporin Space Alliance ApS, et joint venture mellem Aquaporin A/S og Danish Aerospace Company ApS (DAC).

Vand er en dyr ressource

Det er nødvendigt at kunne rense spildevand og tis oppe i rummet, så mest muligt vand kan genanvendes.

Prisen for at fragte en liter drikkevand op til astronauterne på rumstationen i kredsløb 400 kilometer over Jorden koster omkring 200.000 kroner. Så det er ekstremt dyrt.

Det vil også være nødvendigt at genanvende mest muligt vand, når man skal på rejser længere ud i rummet til Mars.

Og derfor forsøger blandt andet danskerne at udvikle nye endnu mere effektive vandrensningsmetoder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk