Ny "Tatooine-planet" kredser om to sole

Planeten er den største hidtil fundet, som har to sole, ligesom Luke Skywalkers hjemplanet i Star Wars-filmene.

Planeten er fundet ved at astronomer har registreret, at lyset fra de to stjerner blev dæmpet, når planeten passerede forbi. Her har en kunstner forestillet sig det scenarium. (© Lynette Cook)

Planeter der kredser om mere end én sol er noget af en sjældenhed i Universet. I hvert fald har vi ikke fundet særligt mange af dem.

Nu har astronomer fra NASA's Goddard Space Flight Center og San Diego State University spottet den hidtil største planet, i sådan et dobbeltstjernesystem.

Og planeten, der kaldes Kepler-1647b, kredser endda om to sol-lignende stjerner i den såkaldt beboelige zone.

Stjernesystemet blev fundet ved hjælp af Kepler rumteleskopet, der leder efter exoplaneter - fremmede planter udenfor vores solsystem.

Stjerner minder om Solen

De to sole, som planeten Kepler-1647b kredser om, er af samme type som Solen.

Den ene er lidt større end vores egen stjerne, mens den anden er lidt mindre.

De er en del af stjernebilledet Svanen, og befinder sig hele 3700 lysår fra Jorden. Planeten er cirka 4,4 milliarder år gammel - omtrent samme alder som Jorden.

Tatooine-planeter er svære at se

Planeter der kredser om dobbeltstjerner kaldes også "Tatooine-planeter" efter ørkenplaneten Tatooine, som Luke Skywalker, der er helten i de oprindelige Star Wars films, vokser op på.

Astronomer finder den slags planeter ved at kigge efter stjerner hvis lys dæmpes regelmæssigt, når en planet passerer ind foran stjernen.

*Men at finde planeter om dobbeltstjerner er meget sværere end at finde planeter omkring enlige stjerner. Deres passager sker ikke på stabile tidspunkter, og de kan variere i både længde og dybde, siger William Welsh fra San Diego State University i en pressemeddelelse.

Kepler-1647b er den største planet om en dobbeltstjerne, som hidtil er blevet fundet. (© Lynette Cook)

Langt og fjernt kredsløb

Det er ifølge ham lidt pudsigt, at den største planet fundet omkring en dobbeltstjerne tog så lang tid at finde, da det er lettere at finde store planeter end små.

Men det skyldes, at dens kredsløb er så langt - 1107 dage for at være eksakt. Og det er den længste transitperiode for nogen exoplanet, som hidtil er opdaget.

Planeten er også langt længere væk fra sine to stjerner, end nogen anden dobbeltstjerneplanet. Og det bryder med en klar tendens, nemlig at de ofte har meget tætte kredsløb - i hvert fald dem astronomerne indtil videre har fået øje på.

Det fjerne kredsløb betyder dog, at Kepler--1647b faktisk befinder sig i den beboelige zone, i en afstand fra dobbeltstjernen hvor flydende vand kan eksistere.

Da planeten er en gaskæmpe ligesom Jupiter og Saturn, er der dog sandsynligvis ikke liv at finde på den.

Men har planeten store måner kan de måske godt huse liv.

Planeten kredser (den røde cirkel) længere fra dobbeltstjernen end astronomerne er vant til. Faktisk er planeten placeret i den beboelige zone, hvor der kan eksistere flydende vand. (© B. Quarles)