Ny teori vender op og ned på Stonehenges historie

Vanetænkning har skygget for mysteriet bag forhistorisk monument, mener forsker.

Bogen 'Realisation: From Seeing to Understanding – The Origins of Art' giver en ny teori om Stonehenge. (Foto: Dan Talson © Scanpix - Iris)

En million turister valfarter hvert år til det forhistoriske monument Stonehenge i Salisbury i det sydvestlige England.

Gennem årene har der været mange teorier om, hvorfor Stonehenge oprindeligt blev bygget. Det var måske et tempel for den keltiske præsteorden druiderne, en astronomisk kalender eller et center for healing.

Nu kommer en tidligere britisk museumsdirektør med en ny teori, der vender tingene på hovedet. De gevaldige stensøjler har båret en enorm cirkulær, træplatform til store ceremonier, der har foregået i højden med åben udsigt til den roterende himmel i stedet for nede ved jorden, skriver avisen The Guardian.

Åbent alter i højden

Julian Spalding mener, at platformen var været et slags åbent alter, der har kunnet bære hundredvis af tilbedere.

- Det er en total anderledes teori, som aldrig har været fremme før. Alle fortolkninger frem til i dag kan have taget fejl, siger Julian Spalding.

- Vi har kigget på Stonehenge på den forkerte måde: Nede fra jorden som passer til det 20-århundredes måde at tænke på. Vi har ikke tænkt på, hvad 'de' har tænkt på, siger han til The Guardian.

Passer med andre forhistoriske steder

Julian Spalding begrunder i sin bog 'Realisation: From Seeing to Understanding – The Origins of Art' sin teori ved at henvise til tidligere civilisationer rundt i verden i Kina, Peru og Tyrkiet.

Der blev hellige monumenter bygget højt oppe på menneskeskabte eller naturlige højdepunkter i terrænet - og i cirkulære mønstre, der formentlig har en sammenhæng med 'himmelske' bevægelser.

Skepsis og interesse for den nye teori

Julian Spaldings teori bliver kaldt interessant, men den bliver ifølge The Guardian mødt med skepsis fra forskere på blandt andet Bradford University, som står i spidsen for et stort forskningsprojekt om Stonehenge - the Stonehenge Hidden Landscapes Project.

Derimod mener en pensioneret arkæolog med speciale i forhistoriske stensætninger, at man bør undersøge teorien nærmere.