Nyopdaget bille kamuflerer sig som myre-underliv

Kan du se billen på billedet?

Hærmyren her slæber rundt på en uindbudt passager i form af en nyopdaget billeart, der har gjort det til sit speciale at kamuflere sig som myrens underliv. Det er billen, der udgør den øverste del af bagpartiet. (Foto: D. Kronauer © D. Kronauer)

VIDENSKABSBILLEDET

Det med at blaffe er noget, vi som regel forbinder med unge mennesker med en tommel i vejret og et skilt under armen.

Men en nyopdaget billeart har tilføjet kunsten at blaffe en helt ny dimension.

I stedet for at nøjes med bare at lade sig transportere, kamuflerer billen sig som underlivet på sin “chauffør” og lister sig til et gratis lift.

Billearten, der har fået navnet Nymphister kronaueri, har hjemme i Costa Ricas regnskov. Det er her den har fundet sin rejsepartner: Hærmyren.

Når de nomadiske hærmyrer flytter til nye reder, bruger billen sine kraftige kæber til at forankre sig til myrens krop. Her bliver den siddende til, at hærmyren kommer frem til sin destination.

Hvordan billen bærer sig ad med dette uden at blive opdaget, forbliver indtil videre uopklaret.

Ligesom myren har billen en glat og skinnede krop, og derfor er det med det blotte øje vanskeligt at spotte den. Fra oven kan billen ikke ses, men betragter man myren fra siden, ser det ud som om, at den har et ekstra underliv.

På billedet her har billen ikke trukket benene ind til kroppen, hvilket gør den nemmere at se. (Foto: M. Maruyama © M. Maruyama)

Den glimrende camouflage er også årsagen til, at forskere først nu har opdaget billen, selvom man i årevis har studeret hærmyrer.

Den nyopdagede bille er langtfra den eneste, der udnytter de migrerende hærmyrer som transportmiddel. Sølvfisk, mider, hvepse og andre biller er kendt for at gøre det samme.

Til gengæld må den med sin kamuflerings-taktik siges at have mestret metoden.

Dr. Christoph von Beeren Technische Universität Darmstadt, der har ledet studiet, som førte til opdagelsen, mener, at billen bruger teknikken for at undgå at blive opdage af de andre myrer.

Derfor er den også meget kræsen i sit valg af rejsepartner og følges kun med én bestemt art af hærmyrer, som også skal have en bestemt størrelse - ikke for stor, ikke for lille, men midt i mellem.

Opdagelsen af den nye billeart er blevet offentliggjort i tidsskriftet BMC Zoology.