Nyt fossil gør skildpadden 25 millioner år ældre

Resterne af en havskildpadde fundet i Sydamerika rykker krybdyrets alder langt tilbage.

Resterne af en havskildpadde fundet i Colombia rykker alderen for krybdyrene 25 millioner år tilbage. (© PaleoBios/Cadena)

Forskere ved Senckenberg Research Institute i Frankfurt har dokumenteret det ældste fossil af en havskildpadde nogensinde.

Det fossile krybdyr er mindst 120 millioner år gammelt, og det gør skildpadder 25 millioner år ældre, end vi tidligere troede.

Forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PaleoBios.

Skildpaddens skelet er næsten to meter langt og meget velbevaret.

Resterne af skildpadden tyder på, at den var næsten to meter lang. Den er i familie med karetteskilpadden, der lever i dag. (© PaleoBios/Cadena)

Ligner nutidens skildpadde

På trods af, at skildpadden stammer fra kridttiden, ligner den umiskendeligt en moderne havskildpadde.

- Skildpadden Santanachelys gaffneyi er verdens ældste. Den sætning skal ændres i Wikipedia. Vi har beskrevet en fossil skildpadde, der er mindst 25 millioner år ældre, siger Dr. Edwin Cadena i en pressemeddelelse.

Han har beskrevet det usædvanlige fund sammen med en kollega fra California State University, Fullerton.

Amatører fandt resterne

Resterne af skildpadden er fundet nær ved landsbyen Villa de Leyva i Colombia i Sydamerika. De blev fundet af amatør-palæontologen Mary Luz Parra og hendes brødre.

Sammen med det næsten komplette skildpaddefossil fandt de også fire kranier og to næsten bevarede skjolde.

Skildpadderne er placeret i gruppen Chelonioidea, der hovedsageligt lever i tropiske og subtropiske vande.

Den oldgamle skildpaddes fætre i dag er karetteskildpadden og den grønne havskildpadde, som tidligere udgjorde hovedbestandelen i skildpaddesuppe.

- Baseret på dyrets morfologi og de sedimenter, det blev fundet i, er vi sikre på, at vi står overfor den ældste, kendte havskildpadde, siger Edwin Cadena.