Øjne på ko-bagdele kan redde løver i Afrika

Forskere narrer de store katte til at stikke af ved at male øjne på kvæg.

Når løverne ser øjnene på køerne, tror de, at de bliver observeret. Og det kan få dem til at opgive jagten, mener forskerne. (© Ben Yexly/UNSW)

Mange kender måske udtrykket en røv med ører. Men en røv med øjne?

I flere lande i Afrika er det et stort problem, at vilde løver angriber de lokale bønders kvæg - hvilket får bønderne til at jagte og skyde de truede løver.

Nu har forskere fra University of New South Wales i Australien fundet en metode, der kan gøre det lettere for bønder og deres kvæg at leve sammen med løverne.

Ved at male intimiderende øjne på køernes bagdele, kan løverne nemlig narres til at tro, at de bliver observeret.

Og det får dem til at opgive jagten.

Løver stopper jagten hvis de ses

Den afrikanske løve er kategoriseret som sårbar på IUCN's røde liste over truede dyrearter. Der er kun mellem 23.000 og 39.000 voksne individer tilbage i dag. I 1990'erne var der over 100.000.

Ideen med at male øjne på køernes bagdele opstod, da to hunløver blev dræbt nær en landsby i Botswana, hvor Dr Neil Jordan, en biolog fra UNSW’s Centre for Ecosystem Science var udstationeret.

Han observerede en løve, der jagede en antilope og opdagede noget interessant.

- Løver er bagholdsjægere, så de sniger sig ind på deres bytte, kommer tæt på og angriber dem uden at blive set. Men i det her tilfælde fik impalaen øje på løven. Og da løven opdagede, at den var blevet set, opgav den jagten, forklarer han i en pressemeddelelse.

De australske forskere håber, at de malede øjne kan være en billig metode til at redde flere løver. (© Ben Yexley/UNSW)

Låner ideen fra sommerfuglevinger

I naturen kan det at "blive set" stoppe rovdyr. Det mest kendte eksempel er måske sommerfugle, der har store øjne på vingerne, som holder fugle væk.

Neil Jordan lånte den ide og stemplede sidste år 62 køer med øjne. Og talte derefter hver aften, hvor mange køer, der vendte hjem.

Og de tidlige resultater er lovende. Efter 10 uger var tre umalede køer blevet dræbt af løver, mens ingen af de malede køer var blevet spist.

Indtil videre er antallet af malede køer dog for småt til at kunne sige noget sikkert om virkningen, forklarer Neil Jordan.

Vender tilbage til Botswana

Men i denne måned vender han tilbage til Botswana med GPS-trackere, der skal sættes på løver, som skal udsættes for en flok køer, hvor halvdelen af køerne er malede.

- Det vil give os informationer om, hvor stor risikoen er for, at de malede og umalede køer bliver angribet af rovdyr, og hvor konflikt-centrene er, forklarer Neil Jordan.

Viser metoden sig at virke, er det et ekstremt billigt værktøj til at beskytte kreaturerne, der i sidste ende også sørger for, at færre løver bliver dræbt af sure bønder.

Neil Jordan finansierer sit forsøg, som han kalder iCows via crowdfunding-sitet Experiment.com.