Oplev aftenens måneformørkelse - årets eneste synlige fra Danmark

Når Månen står op i aften lidt efter klokken 19, vil Jorden skygge for Solens lys, så Månen bliver rødlig og lyser lidt mindre.

Sådan så Månen ud natten til den 28. september 2015. Dengang var der dog tale om en total måneformørkelse. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)

I aften kan du opleve en måneformørkelse over Danmark. Den er ikke total som for et år siden, men du vil formentlig godt kunne fornemme, at Månen bliver stadig mere rød i takt med måneformørkelsen.

Du skal gå ud og kigge mod øst, når Månen bliver synlig på aftenhimlen mellem klokken 19:14 (Bornholm) og 19:46 (Rømø) alt afhængig af, hvor du bor.

På det tidspunkt er måneformørkelsen allerede i gang. Den begynder klokken 18:54, er på sit højeste et par timer senere og slutter omkring klokken 23.

Der er tale om en såkaldt penumbral formørkelse, skriver NASA.

Det vil sige, at i starten og slutningen af formørkelsen er Månen inde i Jordens halvskygge Penumbra, hvor Jorden kun skygger for en del af Solen. Og derfor vil Månen kun komme til at se en lille smule rød ud – hvis overhovedet.

Måneformørkelsen er den sidste af fem på Jorden i 2016, men det er den eneste, der er synlig for os bosiddende i Europa.

Del din måneformørkelse: Du kan sende dine fotos ind af måneformørkelsen til 1212@dr.dk

Sådan opstår måneformørkelse

  • Månen følger med Jorden i den fælles rejse rundt om centrum i vores solsystem - Solen.

  • Måneformørkelse opstår, når Månen bevæger sig ind i Jordens skygge. Dermed kan Solens lys ikke nå Månen, fordi vores planet spærrer for Månen, der kun lyser, fordi den tilbagekaster sollyset.

  • Månens kredsløb hælder 5 grader i sin bane om Jorden. Derfor passerer Månen i de fleste måneder over eller under Jordens skygge. Kun når den krydser jordbanen og kun ved fuldmåne, forekommer der en måneformørkelse.

  • Månen bliver dog ikke helt mørk, for lyset fra Solen bliver afbøjet under passagen af Jordens atmosfære, så det alligevel rammer Månen.

  • Det er kun den røde del af sollyset, der rammer Månen. Resten spredes i andre retninger, og derfor bliver Månen orange, rød eller dyb kobberfarvet - alt efter hvor meget støv, der aktuelt er i atmosfæren.

  • Måneformørkelse optræder altid ved fuldmåne.

Kilde: Orion Planetariet

Læs mere om måneformørkelse på Niels Bohr Institutets Fysikleksikon

Facebook
Twitter