Orion-tågen gemmer på skjulte unge stjerner

Nyt enormt infrarødt billede af Orion A stjernefabrikken afslører flotte detaljer.

Orion A molekylskyen er den nærmeste kendte store stjernefabrik. Den befinder sig 1350 lysår væk og danner grobund for nye stjerner. (Foto: Antares © AstrOmatic.net)

VIDENSKABSBILLEDE

European Southern Observatorys infrarøde VISTA-teleskop ved Paranalobservatorium i Chile, har taget en lang række billeder af Orion A molekylskyen, der er den ene halvdel af det enorme Orion-tågekompleks, der er nærmeste store stjernefabrik, vi kender.

Billederne er sat sammen til et enormt detaljeret billede af stjernetågen, der afslører mange unge stjerner og andre objekter, der ellers ikke er synlige. Billedet er et af de største nær-infrarøde billeder af området nogensinde.

Det nye billede er et skridt på vejen mod at få et komplet billede af de processer i Orion A, der danner både tunge og lette stjerner.

Det mest iøjenfaldende objekt på billedet er nok Oriontågen, med det astronomiske navn Messier 42, der ses i venstre side af billedet. Det område er en del af "Orions sværd", midt i det kendte stjernebillede.

VISTA er verdens største såkaldte oversigtsteleskop. Det har et meget stort synsfelt, der ved hjælp af infrarøddetektorer kan observere universet med høj detaljegrad.

Det giver mulighed for at se lys i det infrarøde spektrum, som det menneskelige øje ellers ikke kan opfatte, så astronomerne kan observere ellers usynlige objekter.

Det har resulteret i et katalog med næsten 800.000 stjerner, unge stjerner, der er ved at blive dannet, samt fjerne galakser og galaksehobe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk