Overgangsalderen giver kvinder større risiko for slidgigt

Hormonbehandling kan være løsningen, når kvinder får slidgigt og lændesmerter i overgangsalderen.

(Foto: SVEND ÅGE MORTENSEN © Scanpix)

- Av, min ryg!

Det er ikke ualmindeligt at høre, fra både mænd og kvinder i takt med at de bliver ældre og oplever slidgigt og smerter i lænden.

En ny undersøgelse i Kina viser, at overgangsalderen ofte er forbundet med slidgigt i lændehvirvelsøjlen. Forskningsresultaterne offentliggøres i dag i The North American Menopause Society (NAMS).

Forskning på området understøtter, at der er en klar sammenhæng mellem østrogenmangel og slidgigt. Her har det vist, at hormonbehandling kan være en fordel – hos især kvinder, der ikke har haft menstruation i mindst ét år.

Kvinder har størst risiko for slidgigt

Flere forskere har tidligere undersøgt tilknytningen mellem overgangsalderen og slidgigt i lændehvirvelsøjlen. Undersøgelsen, der er beskrevet i en ny videnskabelig artikel, er den første til at inkludere jævnaldrende mænd som sammenligningsgruppe.

Resultaterne dokumenterer, hvordan det går mænd og kvinder med slidgigt over deres levetid. Undersøgelserne viste blandt andet, at kvinder i en gennemsnitsalder på ca. 52 år, har en betydelig tendens til at udvikle alvorlig slidgigt end jævnaldrende mænd.

Forskerne påpeger dog, at der er behov for yderligere undersøgelser, for at afgøre, om alder eller overgangsalderen spiller en vigtig rolle i udviklingen af slidgigt i lændehvirvelsøjlen.

Én ting er forskerne dog sikre på. Den administrerende direktør for NAMS siger i artiklen:

- Kvinder i overgangsalderen kan have gavn af hormonbehandling, som forebyggelse for slidgigt i lændehvirvelsøjlen.

Facebook
Twitter