Overlæge: Cannabis hjælper kun få patienter

Medicinsk cannabis kan hjælpe på sklerose. Men det er dyrt og ikke særlig effektivt.

Det britiske firma GW Pharmaceuticals dyrker cannabis i store produktionshaller. Firmaet producerer mundsprayen Sativex®. (© GW Pharmaceuticals)

Ofte hører vi historier om patienter, der kæmper for at få lov til at få cannabis lovligt, udskrevet af lægen.

De er sikre på, at cannabis vil hjælpe dem. Men cannabis fylder ikke meget i statistikken.

- Det er ikke fordi, at vi har kvababbelser over, at der er tale om cannabis. Det er bare ikke særlig effektivt, det gør nogle folk skæve, de må ikke køre bil, og samtidig er det ekstremt dyrt.

Det siger Finn Sellebjerg, der er professor i neurologi ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet ved Dansk Multipel Sklerose Center.

Tabletter hjælper 1 ud af 7

Sklerosepatienter kan få cannabis-tabletten Marinol®, der kan hjælpe med nervesmerter. Men erfaringen fra blandt andet Rigshospitalet er, at Marinol® kun hjælper cirka 1 ud 7 patienter.

- Det er i den størrelsesorden. Så det er ikke særlig effektivt, og det er heller ikke billigt, så det ligger et stykke nede på listen af de typer medicin, vi prøver af, siger Finn Sellebjerg.

- Og der findes andre typer medicin, som har en god effekt på smerterne hos op mod hver anden sklerosepatient, så det ville ikke være rationelt at begynde med cannabis-medicinen, siger han.

Mundspray hjælper 1 ud af 10

Sklerosepatienter kan også få mundsprayen Sativex® med cannabis til at dæmpe muskelkramper, som mange er plaget af på grund af skader i rygmarven.

Men det har heller ikke en specielt overbevisende effektivt.

Her viser erfaringerne er, at kun op imod hver 10. patient har gavn af mundsprayen.

- Og selv om man siger, at Sativex® ikke burde have psykiske effekter, så er erfaringen fra patienterne på Rigshospitalet, at flere af dem er stoppet, fordi de følte sig skæve af cannabissen, siger Finn Sellebjerg.

Cannabis kan være en hjælp

Finn Sellebjerg understreger, at der er patienter, hvor Marinol® og Sativex® har rigtig god effekt.

Og der ordinerer lægerne cannabisprodukterne.

- Det kan være den helt rigtige behandling for patienter, der har været plaget i lang tid, siger Finn Sellebjerg.

Nultolerance over for cannabis i trafikken

Medicinsk brug af cannabis har også den hage, at der er nultolerance i trafikken over for folk, der bruger cannabisprodukter, uanset om det er ordineret af en læge eller tages ulovligt.

Der er cirka 12.500 sklerosepatienter i Danmark. Mange af dem er afhængige af deres bil for at kunne komme rundt.

- Og derfor er medicinsk cannabis heller ikke noget, som specielt mange patienter har vist interesse for at prøve, siger Finn Sellebjerg.

Læs og se mere om medicinsk cannabis

I faktaboksen kan du se, hvor ofte medicinen bliver udskrevet til patienter i Danmark.

Facebook
Twitter