Papegøje iført sikkerhedsbriller skal gøre droner bedre til at flyve

Papegøjen Obi er ansat som pilot på Stanford University for at vise, hvordan fugle får nok luft under vingerne til at lette.

Pagegøjen Obi er ansat som pilot på Stanford University til at demonstrere, hvordan fugle letter, og hvordan vingeslag genererer luftstrømme. Den viden kan bruges i forbindelse med designet af droner. Obi har sikkerhedsbriller på, fordi han flyver gennem et laserfelt i et laboratorium og ikke skal blive forstyrret. (Foto: Eric Gutierrez © Eric Gutierrez og Stanford University)

VIDENSKABSBILLEDET

Beskyttelsesbrillerne slutter tæt til hovedet. Der er roligt i laboratoriet, og laseren er klar. En sky af ugiftige mikroskopiske aerosolpartikler bliver spredt ud i luften for at afsløre den mindste forstyrrelse, forskerne er på plads – og nu er der takeoff.

Det er endnu en dag på kontoret for den lille papegøje Obi, skriver Stanford University i en pressemeddelelse.

Obi er ansat af Stanford til at hjælpe med at klarlægge, hvordan fugle får nok luft under vingerne til at lette, og hvordan vægten spiller ind. Studiet af luftstrømmene skal hjælpe med at forbedre flyveegenskaberne for droner.

Behov for ny flyvemodel

Eric Gutierrez har udviklet de smarte beskyttelsesbriller til Obi ved hjælp af orange plastikglas fra lasersikkerhedsbriller til mennesker, 3D-printede stikkontakter og veterinærtape. Brillerne har reflekterende markører på siden, så forskerne kan spore fuglens hastighed.

Eric Gutierrez har også trænet Obi i at have beskyttelsesbrillerne på og at flyve fra pind til pind lige gennem et laserfelt, der oplyser aerosolpartikel-skyen i laboratoriet. Alt imens forskerne detaljeret måler de luftstrømme, som Obis vingeslag skaber.

På baggrund af forsøget med Obi og anden forskning med andre fuglearter, flagermus og insekter konkluderer Stanford, at der er brug for nye modeller til at forstå og beskrive flyvningen for at kunne bruge dem i designet af droner.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Bioinformatics and Biomimetics.

FacebookTwitter