Pia K.: Dansk Folkeparti prioriterer ikke naturen

DFs værdiordfører holder selv meget af naturen, men politisk prioriterer partiet anderledes.

Pia Kjærsgaards hund Rikke er hendes sjette. Og de har alle sammen fået lov til at boltre sig i Dyrehaven, som er værdiordførerens foretrukne naturområde. (Foto: Dorte Dalgaard © dr)

Pia Kjærsgaard holder meget af Jægersborg Dyrehave nord for København. Og hun kan også sagtens se for sig, hvordan hendes børnebørn bliver ved med at have glæde af naturområdet også om 50 år.

Men når det kommer til det politiske arbejde, så fylder naturen ikke meget mere end et par linjer på Dansk Folkepartis website.

- Det er en prioritering, som man må foretage meget kynisk som politiker, forklarer Pia Kjærsgaard og fortsætter.

- Man kan ikke være over det hele. Skal man eksempelvis have mindre til de ældre for at sætte mere af til naturen, spørger hun retorisk.

Miljøflipperi

Danmarks nye parti Alternativet ser eksempelvis gerne, at hele det konventionelle danske landbrug bliver lagt om til økologisk brug og at statslige driftsskove bliver til statslige naturskove, hvor naturen får lov at passe sig selv til gavn for mangfoldigheden af dyre- og plantearter i Danmark.

Men det er ifølge Pia Kjærsgaard noget miljøflipperi.

- Det kan ikke lade sig gøre. Det kan vi ligeså godt erkende. Det er meget romantisk. Men der skal også være produktion, det er simpelthen nødvendigt økonomisk, siger hun.

Alligevel går Pia Kjærsgaard personligt meget ind for økologi og spiser selv udelukkende danske - og hovedsageligt økologiske fødevarer. Men politisk mener hun, at vi bliver nødt til at finde en balance.

- Alt kan ikke blive økologi – og på samme måde kan Danmark ikke blive én stor naturpark.

Ingen midler til naturen

Dansk Folkepartis manglende interesse i naturen afspejles eksempelvis også i partiets overordnede ønsker til finansloven i 2015, hvor der heller ikke denne gang er sat penge af til naturen.

- Det har vi så satset på, at andre gjorde. Man kan jo ikke have hele paletten, når man kommer med nogle ønsker. Men der kan gøres mere ved det, det erkender jeg blankt, siger Pia Kjærsgaard.

Naturpolitik på P1

Udsendelsen med Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti er den anden i en række af reportageudsendelser med politikere om deres holdning til naturen i programmet Natursyn på P1.

Udsendelserne sendes løbende, som de produceres de følgende par måneder og vil efterfølgende kunne podcastes via Natursyns programside.