Piratlignende fisk halet op af Øresund

Det viste sig dog at være en noget mere fredelig fætter. Muligvis lukket ud af et akvarium.

Tandsættet på den Pacu, der blev halet op af Øresund i sidste uge. (Foto: Henrik Carl © Københavns Universitet)

I søndags d. 4. august hev en fritidsfisker en lidt anderledes fangst i land. Sammen med de forventede ål lå en 21.5 cm lang rødlig fisk med et imponerende tandsæt. Med en mistanke om at piratfisken er kommet til Danmark, blev fisken sendt til analyse på Statens Naturhistoriske Museum.

Nu er fisken blevet analyseret, og Peter Rask Møller og Henrik Carl der forestod undersøgelsen konkluderer, at der heldigvis ikke var tale om en piratfisk, men derimod en pacu - en anden sydamerikansk fisk, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse i dag.

- Sandsynligvis en sølvpacu, fortæller Peter Rask Møller i dag til dr.dk/viden.

Eksotiske fisk i Danmark

Normalt lever pacuen i Sydamerika, men på grund af dens lyse kød, er den blevet en populær spisefisk, og opdrættes nu i blandt andet den hjemlige egne i Sydamerika, men også i Asien, fortæller Peter Rask Møller.

Når vi ser eksotiske fisk i Danmark, er det typisk fordi de er sluppet ud af et dambrug eller at nogen har sat deres akvariefisk fri, fortæller Peter Rask Møller, og det er da også den forklaring han selv hælder til. Ligesom piratfisken kan man nemlig holde pacuer i akvarium, men da den kan blive næsten én meter og er temmelig muskuløs med en vægt op til 25 kg, kan den altså hurtigt blive for stor en mundfuld for akvarister.

- Tidligere ville man skylle sine guldfisk ud i toilettet, og sådan en pacu ville man nok sætte ud i en å, da det er en ferskvandsfisk, fortæller Peter Rask Møller. Sidst fisken blev spottet i europæiske farvande, var tilbage i 2002, hvor en polsk lystfisker hev en pacu i land.

Sikke store tænder du har

Pacuen ser farlig ud - ligesom piratfisken har den nogle drabelige tænder, og selvom de ikke er helt lige så skarpe, kan de altså stadig bide en finger over. Normalt bruger den tænderne til at knuse nødder og frugt, men den kan også finde på at spise fisk og smådyr, ligesom Peter Rask Møller forklarer hvordan tænderne og ligheden med piratfisken også kan være med til at holde større dyr væk.

Pacuen blev fanget nord for Saltholm, og med under 10 km til de københavnske strande, er det dog snarere badende sommergæster, der skal holdes væk.

Pacu-invasion?

Peter Rask Møller tror dog ikke, at vi skal regne med at se flere pacuer i Danmark.

- Vi holder selvfølgelig øje, men pressemeddelelsen er lige så meget en opfordring til, at folk skal lade være med at sætte deres eksotiske akvariefisk fri i Danmark, fortæller han.

Selvom pacuen der er en ferskvandsfisk, ser ud til at kunne overleve i de salte have, har Peter Rask Møller og gruppen på Statens Naturhistoriske Museum anslået, at fisken kun vil kunne overleve ned til 8?C, og vil derfor næppe kunne overleve en dansk vinter.

- Medmindre, tilføjer Peter Rask Møller, at den selvfølgelig finder sig et sted i nærheden af et kraftværk ved havet, hvor temperaturen, godt kan holdes højere. Og det var faktisk sjovt nok sådan et sted, at pacuen blev hevet op i Polen der tilbage i 2004, slutter han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk