"Platfødder" gør mennesker overlegne i kamp

Er par hæle solidt plantet i jorden giver menneskeaber langt større slagkraft end andre primater.

Mennesker - og andre halvabers - fodstilling gør dem i stand til at slå hårdere end andre primater, fordi vi har hæle plantet i jorden, viser tests. Hvad et par skøjter betyder for svingkraften, melder historien ikke noget om. (Foto: Maddie Meyer © Scanpix)

En særlig ting adskiller menneskeaber fra andre primater: Fodstilling.

Menneskeaber, som udover mennesket bl.a. indbefatter orangutanger og gorillaer, støtter på hælen, mens andre primater såsom bavianer og makaker bevæger sig på deres forfod.

Selvom en del dedikerede løbere nok vil mene, at de øvrige primater derfor har trukket det længste strå, giver “platfødderne” alligevel menneskeaben en klar fordel, hævder forskere fra University of Utah.

Fordelen opstår i kamp. For mens bevægelse på forfoden giver den hurtigste acceleration, sikrer et par hæle solidt plantet i jorden den største svingkraft.

Også grævlinge slår hårdt

Forskerne er kommet frem til resultatet ved at teste svingkraften hos 12 forsøgspersoner, der skulle slå og skubbe til et tungt pendul, mens de støttede på henholdsvis hæl og forfod på skiftevis et og to ben.

Derefter blev der regnet på forsøgspersonerners præstation, og det viste sig tydeligt, at de leverede et stærkere slag, når hælene var plantet i jorden, fordi de var i stand til at rotere uden at miste balance.

De fleste pattedyr går, står og løber med deres hæle løftet fra jorden.

Men udover menneskeaberne kan enkelte andre arter også støtte på hælene og dermed levere hårdere slag end deres modstandere.

Det gælder eksempelvis grævlinge og bjørne.

Er mennesker skabt til at være mere aggressive?

Biolog David Carrier fra University of Utah er den ledende forsker bag testen.

I forlængelse af resultaterne rejser han spørgsmålet om, hvorvidt mennesker egentlig er evolutionært udviklet til at være aggressive og konfronterende.

David Carrier argumenterer bl.a. for, at anatomien er med til at bevise, at menneskeaber er udviklet til at være overlegne i kamp, og at fysisk konkurrence har påvirket mennesket og andre menneskeabers evolution.

Men tiden har vi mennesker dog indordnet os under samfundet og magthavere, så vi i højere grad er fredelige og velvillige, mener David Carrier.

Han er dog ikke i tvivl om, at mennesket egentlig er skabt til kamp:

- Formen på vores fødder er bare et af en række af karakteristiske anatomiske træk fra vores hænder til vores hæle, der øger vores præstation i kamp, siger han i en pressemeddelelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk