Prisvindende forsker blev skældt ud for sin forskning

Vinderen af Ph.d. Cup - en konkurrence om forskningsformidling - har oplevet, at folk sår tvivl om hendes forskning.

Eva Greibe er uddannet molekylærbiolog og blev færdig med sin ph.d. i november 2013. Hun er i dag ansat som post.doc. i en 4-årig stilling på Klinisk Biokemisk Afdeling og Endokrinologi og Intern Medicin fra Aarhus Universitetshospital. (Foto: DR © DR)

Eva Greibe står på mål for sin forskning, men hun kunne sommetider godt have brugt stolpen at holde fast i for ikke blive blæst omkuld af den debat, som hendes forskning har vakt.

Hendes ph.d.-projekt berører de tætte bånd, der er mellem moren og et nyfødt barn.

Mandag aften sendte DR2 et stort show, Ph.D. Cup 2014 - Det Danske Hjernemesterskab, hvor man hyldede de otte vindere i Ph.d. Cup 2014, en konkurrence om at formidle forskning på en så let forståelig måde, at folk uden særlig viden kan forstå den.

Eva Greibe blev i showet kåret som aftenens bedste live-formidler med dommernes ord:

Formidabel formidling. Der er tale om et værk, der går lige i kødet på et dogme. Det er vigtigt, og det har høj relevans for mange.

Brystmælk kan ikke stå alene

Eva Greibe er uddannet molekylærbiolog og blev færdig med sin ph.d. i november 2013 fra Klinisk Biokemisk Afdeling og Endokrinologi og Intern Medicin fra Aarhus Universitetshospital.

Hendes forskning viser, at mors mælk ikke kan sikre barnet tilstrækkeligt med vitamin B12, når det når en alder på fire måneder.

Det betyder, at hun sætter spørgsmålstegn ved, om det er det helt rigtigt at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om kun at give sit barn brystmælk til det er seks måneder gammelt.

Anbefalingen følger FN's sundhedsorganisation WHO's anbefaling, men den bygger på levevilkår i ulande, hvor amning er med til at sænke spædbørnsdødeligheden.

Folk tvivler på at hun er troværdig

Eva Greibe har hele tiden understreget, at hun ikke er imod amning, men at hendes forskningsresultater viser, at amning ikke kan stå alene efter de første fire måneder.

Alligevel er det tydeligvis forskning, der kan ophidse mange mennesker. 'Det kan simpelthen ikke passe, der må ligge noget fusk bag', var én af de reaktioner, hun har mødt.

Andre udsagn har været mere konkrete, som 'er hun i lommen på firmaer, der producerer modermælkserstatninger?', eller 'hun vil bare gøre sig interessant for at få flere penge til sin forskning'.

- Jeg er meget overrasket over at blive mødt med så megen skepsis omkring min forskning. Forskningsresultaterne er jo klare, så spørgsmålet er mere, om de skal have en konsekvens eller ej, siger Eva Greibe til dr.dk/viden.

Forholder sig ikke til ufaglig kritik

Hun understreger, at hun gerne lytter til faglig argumentation.

- Men det ærgrer mig at blive mødt med følelsesladede udsagn, der uden hold i virkeligheden mistænkeliggør mine motiver, siger hun.

- Som forsker kan jeg ikke forholde mig til den slags ufaglig kritik. Det er derimod mit ansvar at formidle resultaterne, som de er - uanset om de udfordrer et eksisterende dogme.

Glad formidler

Eva Greibe er på den baggrund lidt ekstra glad for at være blandt de otte Ph.d. Cup-vindere og kåret som bedste liveformidler i tv-showet.

- Mine medfinalister i Ph.d. Cuppen havde nogle super skarpe projekter, som de formidlede helt fantastisk godt. Jeg var meget imponeret over deres præstationer, og jeg er glad for, at jeg ikke skulle vælge en vinder, siger Eva Greibe.

- Det være sagt, er jeg naturligvis helt utrolig glad og stolt over, at dommerne udnævnte mig som vinder.

Alle otte vindere har været på medieskole

Eva Greibe og de syv andre vindere har alle deltaget i en særlig medieskole, hvor de er blevet trænet i at formidle deres forskning på en letforståelig måde i forskellige sammenhænge.

Det har rykket meget for Eva Greibe, der ud over at bruge den nye viden på scenen under tv-showet også bruger den til undervisning og foredrag.

- Jeg har virkelig fået nogle redskaber til, hvor betoningen skal ligge, hvordan jeg klart formidler et budskab, hvornår jeg skal holde pauser, og hvordan jeg skal holde min krop, siger Eva Greibe.

Aftenens nummer to og tre

I forbindelse med optagelsen af showet kårede man også aftenens anden og tredje bedste formidler.

Hun har forsket i, hvordan man bedst inddrager patienter med en psykisk lidelse i tilrettelæggelsen af deres behandling.

Han har forsket i, hvordan bittesmå myg kaldet mitter spreder virussygdomme hos kvæg, geder og får. Hans forskningsresultater indgår nu i den beredskabsplan, som Danmark har, hvis landet bliver ramt af insektbårne sygdomme.

FacebookTwitter