Prøv seks vilde naturoplevelser i Danmark

Du behøver ikke rejse kloden tynd for at opleve vild natur

Du kan bl.a. opleve vandrefalken i den danske natur (Foto: Carsten Andersen)

Den danske natur er et skatkammer af vilde oplevelser. Naturvejleder hos Skov- og Naturstyrelsen, Anne Johannisson foreslår at man bruger sommerferien til at opleve seks naturoplevelser, der er helt særlige for Danmark.

Råbjerg Mile

Hvis du gerne vil opleve ørken, så behøver du hverken tager til Arktis eller Afrika. Danmark kan nemlig byde på en lille bid mobil ørken i Nordjylland tæt på Skagen: Råbjerg Mile. Råbjerg Mile er en ca. 35-40 meter lang vandreklit, der bevæger sig mellem 10 og 30 meter mod nordøst hvert år.

- Råbjerg Mile er startet ude vestpå, hvor sandet simpelthen er fløjet. Den bevæger sig med ca. 15 meter om året og æder sig igennem landskabet. Den tager veje, plantager og huse med undervejs og i ca. år 2250 falder den i vandet på Kattegat-siden, fortæller Anne Johannisson om vandreklitten, der også er ørken.

Mønsted Kalkgruber

Længere sydpå, vest for Viborg, finder man Mønsted Kalkgruber, der er de største sammenhængende kalkgruber i verden med omkring 60 km minegange i seks etager. Nogle af gangene er mere end 700 år gamle. Men det er ikke blot de mørke gange, man kan opleve. Gruberne er nemlig også hjemsted for tusindvis af flagermus.

- Der er mellem 5.000-10.000 flagermus, der overvintrer i disse gruber, så de ikke får frost, forklarer Anne Johannisson

Man kan her bl.a. opleve Langøret flagermus, der kan stå stille i luften som en kolibri.

Oksbøl Krondyrsreservat

I Vestjylland kan man også opleve nogle andre usædvanlige dyr. I Oksbøl Krondyrsreservat kan man opleve Danmarks største fritlevende pattedyr, kronhjorten (når man ikke lige tæller syv bisoner på Bornholm). Krondyrene i Oksbøl Krondyrsreservat kan genetisk spores tilbage til de hjorte, der indvandrede efter isen forlod Danmark efter sidste istid. Man kan her bl.a. opleve, når hannerne bruger deres gevir til at kæmpe om hunnerne og føre deres slægt videre.

Vilde heste på Langeland

På Langeland kan man opleve vilde heste, som det eneste sted i Danmark. Hestene er ført til Danmark fra England, men har sidenhen fået lov til at leve vildt på et 100 hektar stort område. De ca. 50 heste lever i en indhegning uden direkte kontakt med mennesker, hvor de går ude hele året og finder selv deres føde. Man kan være heldig at se hestene fra vejen i nærheden, men derudover er der mulighed for at bevæge sig ind på deres terræn.

Møns Klint

Møns Klint på Møn byder på kalk og kridt i rigelige mængder – og man kan opleve en biodiversitet, der er usædvanlig for Danmark. Der er dog en helt særlig grund til at besøge Møns Klint – nemlig vandrefalken.

- Det vildeste er dog, at vandrefalken vendte tilbage efter 30 år for at yngle i Danmark på en af de stejle skrænter, fortæller naturvejlederen.

Verdens hurtigste fugl, vandrefalken, jager med helt op til 150 kilometer i timen og kan nå op på 300 kilometer i timen ved et dyk. Man skal dog medbringe en kikkert for at få et kig på den på de stejle skrænter.

Bisonokser på Bornholm

Efter 1. verdenskrig var den vildtlevende europæiske bison udryddet, faktisk var der kun 54 eksemplarer over hele kloden! Men et ihærdigt avlsarbejde har nu ført bestanden op på 3.000 eksemplarer. Det er syv af disse europæiske kæmpedyr, som nu er kommet til Bornholm, hvor Skov- og Naturstyrelsen satte dem i den bornholmske natur i 2012.

- Nu giver Danmark sit bidrag til, at vi kan bevare en vild bison, fortæller Anne Johannisson.

Følg linket i bunden og se hele interviewet med Anni Johannisson.