Professor efter nyopdaget tusindben: Der må findes et med 1000 ben

Forskere har fundet en ny art med 440 ben, men det kan ikke for alvor imponere dansk ekspert.

I modsætning til hvad man kunne tro, så har et tusindben ikke 1000 ben. Men i en hule i Sequoia National Park i Californien har forskere fundet en hel ny art af tusindben udstyret med 440 ben. Arten er døbt det latinske navn Illacme tobini.

Tusindbenet er hvidt og overdækket med silkelignende hår, og så har det 200 giftkirtler til at forsvare sig mod alle mulige rovdyr. Desuden har det fire leddelte omdannede ben, der fungerer som parringsorganer.

Forskningsresultatet er netop offentliggjort i tidsskriftet ZooKeys.

Selvom 440 ben er imponerende mange ben at holde styr på, rangerer det kun til en andenplads på verdensranglisten. For tusindbenets evolutionsmæssige fætter - Illacme plenipes, der også er fundet i Californien, har 750 ben.

Fundet i Thailand

I kælderen under Zoologisk Museum i København ligger der faktisk et tusindben med 650 ben i magasinet. Det fandt professor Henrik Enghoff, der er ekspert i tusindben og ansat på Naturhistorisk Museum i København, i Thailand for få år siden.

- Det er aldrig blevet forskningsmæssigt beskrevet. Men arten er nærmere rekorden end denne her nyfundne art, siger han.

Tusindben er leddyr, og når de vokser og skifter deres ham, får de – med undtagelse af nogle få arter – flere ben.

Når vi ser bort fra tusindbenet i magasinet, har de 43 arter af tusindben i Danmark normalt ikke flere end cirka 200 ben.

Kunne være et scoop

Henrik Enghoff rejste i øvrigt tilbage til Thailand for at lede efter flere tusindben samme sted, hvor han havde fundet det med 650 ben. Men han måtte opgive at komme ud til stedet, fordi vejen var skyllet væk i regnen.

- Jeg plejer at sige, at efter vi fandt denne her med 650 ben, er jeg sikker på, at der et eller andet sted faktisk kravler et tusindben, der har 1000 ben. Det er der bare ikke nogen, der har fundet endnu, siger Henrik Enghoff.

- Men det ville virkelig være et scoop at kunne skrive, at det nu ikke engang er løgn, at et tusindben har 1000 ben, siger han.