Raket-eksplosion: To danske satellitter skulle have været med op

For et par uger siden blev satellitter fra Aalborg Universitet og firmaet GomSpace overflyttet til en japansk raketopsendelse.

En ubemandet SpaceX Falcon 9-raket eksploderede efter lift off på Cape Canaveral i Florida, USA, søndag morgen. (Foto: MIKE BROWN © SCANPiX)

Søndag mistede det amerikanske firma SpaceX en ubemandet raket - Falcon 9 - på vej med forsyninger for NASA til Den Internationale Rumstation, ISS.

Kort efter opsendelsen kunne man se, at der var problemer med raketten. Og omkring 2000 kilo mad og en del forskningsudstyr gik tabt i eksplosionen.

Men til alt held undgik to danske satellitter fra Aalborg Universitet og firmaet GomSpace at gå til grunde. De skulle have været med raketten, men de blev for to uger siden flyttet over til en japansk raket, der skal op den 16. august.

- Det er held i uheld, siger Jesper A. Larsen, projektleder på Aalborg Universitet for AAU Student Space til DR Viden.

Dansk astronaut skal sende satellitter i kredsløb

Det er planen, at Danmarks astronaut, Andreas Mogensen, til september skal sende de to satellitter i kredsløb om Jorden, når han selv befinder sig på rumstationen.

Og studerende på Aalborg Universitet har brugt mange timer på deres satellit AAUSAT5, der skal opsamle signaler fra skibe, så man kan kortlægge, hvor alle skibe i et område befinder sig.

Jesper A. Larsen forklarer, at et par studerende for kort tid siden har været i USA for at aflevere satellitten, men for et par uger siden har man fået besked på, at satellitterne først skal af sted fra Japan i august med en japansk raket.

GomSpace kunne have været dobbeltramt

Årsagen til flytningen var, at en anden amerikansk forsyningsraket Antares eksploderede i oktober 2014, hvor en del forskningsudstyr også gik til grunde - heriblandt faktisk en anden satellit fra GomSpace. Og nu ville man så have erstatninger for det mistede udstyr op med raketten i dag.

Derfor var der ikke plads nok til de to danske satellitter. Med opsendelsen i august når de også op i god tid til, at Andreas Mogensen ankommer.

- Vores satellit-opsendelse kan blive flyttet til senere, hvis der er vigtigere ting, der skal med op til rumstationen på grund af dagens eksplosion. Men vi er så tæt på, at jeg ikke tror, at det vil ske, siger Jesper A. Larsen.

GomSpaces satellit GOMX-3 skal overvåge den civile flytrafik ved modtagelse af ADS-B signaler fra flyene.

Facebook
Twitter