Ravnen er tilbage i det danske landskab

Ravnen var næsten udryddet i Danmark, men nu er den tilbage i stort antal.

Ravnen var nede på 10-15 ynglende par i midten af 1900-tallet, men nu findes der igen over 1000 ynglende ravnepar. (© Scanpix)

Før Dannebrog faldt ned fra himlen, ynglede ravnen i Danmark, og det blev den ved med indtil midten af 1800-tallet.

Men da vi mennesker begyndte at se ravnen som en konkurrent til det jagtbare vildt, lagde vi gift ud og gav belønninger til alle, som kunne fremvise en død ravn.

I midten af 1900-tallet var der derfor kun meget få ravne tilbage.

Ravnen bliver fredet

Marianne Krag Petersen er naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening, og hun fortæller til P1 morgen, at ravnen igen findes i stort antal i Danmark.

- Fra de 10-15 par i midten af halvtredserne er vi jo oppe på over 1000 ynglende ravnepar i Danmark i dag, fortæller Marianne Krag Petersen til P1 morgen.

Årsagen til ravnens tilbagekomst er blandt andet, at ravnen blev fredet i Danmark i 1922, men især gik det fremad, da det i 1967 blev forbudt at lægge gift ud.

Ravnen kan løse problemer

En af grundene til, at ravnen er en spændende fugl, er ifølge Marianne Krag Petersen, at den er særlig dygtig til at løse problemer.

Et eksempel er, at man har givet ravnen et stykke kød på snor, som hænger udenfor fuglens rækkevidde, men ved at trække i snoren gentagne gange, kan ravnen til sidst nå kødet.

- Ravnen kan altså tænke en handling, der gør den i stand til at få fat på kødet, fortæller Marianne Krag Petersen begejstret.

En legesyg fugl

- Ravne er også fantastiske til at lege, tilføjer naturvejlederen.

Og legen foregår både i luften, hvor ravnen kan finde på at flyve på hovedet, og på jorden, for eksempel når der ligger sne.

- Man har eksempler på ravne, der kælker ned ad skrånende snefalder, og så op igen, så de simpelthen leger og har det skide sjovt, fortæller Marianne Krag Petersen.

Derudover har ravnen også et stort ordforråd, både til kommunikation med hinanden og til at efterligne andre fugle og sågar menneskestemmer.

- Så de har virkelig meget at byde på, de her fantastiske fugle, siger naturvejlederen.