Rekordfugl: Mursejlere kan holde sig i luften i ti måneder

Helt enestående kan mursejlere holde sig luften i månedsvis. De lander kun for at lægge æg.

En flok mursejlere flyver hen over himlen ved solnedgang. (Foto: COLOURBOX © ColourBox)

10 måneder på vingerne uden at røre jorden. Det er livet for nogle mursejlere viser en ny undersøgelse fra Lunds Universitet, der er trykt i Current Biology. Dermed sætter mursejleren rekord i at holde sig længst på vingerne for noget levende væsen.

Man har længe vidst, at mursejleren (apus apus) er så tilpasset et liv i luften, at den både samler føde og redemateriale, mens den er på vingerne. Allerede i 1970 gættede den engelske forsker Ron Lockley på, hvor tilpasset mursejleren var til livet i luften.

Men det er først med den nye undersøgelse fra Lunds Universitet, at man har kunnet spore, hvor lang tid mursejleren er på vingerne.

- Mursejleren bruger hele perioden, hvor den ikke yngler, i luften. En periode der strækker sig over godt 10 måneder. I den periode kommer de aldrig ned for at hvile sig på jorden eller i træer. Enkelte fugle lander i korte perioder, men der er også fugle, der ikke lander overhovedet, fortæller professor Anders Hedenström i et Youtube-klip.

Når mursejleren endelig lander er det for at yngle og lægge æg.

Et langt træk

Ved at måle på mursejlernes liv i over to år kunne forskerne opdage fuglenes mønster. Forskerne fra Lunds Universitet med Anders Hedenström i spidsen placerede en lille ”rygsæk”, der vejede under 1 gram på fuglenes rygge.

Rygsækkene indeholdt lyssensorer for at måle fuglenes geolokation og et acceleratometer, der viser, at mange af fuglene bevæger sig uafbrudt, mens nogle af de målte fugle tager pauser.

Det er særligt unge fugle, der holder pauser på det lange træk fra Nordskandinavien til Afrika syd for Sahara, nogle af dem op til en hel nat. Men selv disse fugle er i luften 99,5% af den tid, hvor de er på træk.

Passer godt på energien

Ikke overraskende kræver det meget energi at flyve, selvom man kun vejer 40 gram som mursejleren. Mursejleren spiser derfor, mens den er i luften.

Og forskerne regner også med, at den sover, mens den flyver.

- Mursejleren gør måske som fregatfuglen, der sover, mens den svæver. Hver dag ved solopgang og solnedgang stiger mursejleren til en højde på 2-3 kilometer. Måske sover de, mens de langsomt daler ned, men vi er faktisk usikre på det, afslutter professoren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk