Ro på: Løse hjulbolte kan skyldes forkert montering

Mens politiet advarer mod kriminelle, der løsner hjulbolte på biler med vilje, opfordrer mekanikere og FDM til at slå koldt vand i blodet. Løse hjul kan også skyldes, at boltene ikke er spændt korrekt.

De seneste uger har historier om bilejere, der får skruet hjulbolte og møtrikker løs på deres biler, floreret på først Facebook og siden i medierne - blandt andet her på dr.dk.

Og selvom der efter alt at dømme er en eller flere personer derude, der bedriver det, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi, Martin Bjerregaard, kalder en “en gal mands værk”, opfordrer Lone Otto, der er leder af FDM’s tekniske afdeling, til at slå koldt vand i blodet:

- Vi oplever det hver gang, der er “hjulskifte-sæson”.

Mediedækning giver flere anmeldelser

Skiftet fra vinter- til sommerhjul og vice versa foregår ikke altid efter de generelle anvisninger om bl.a. at efterspændende hjulboltene med en momentnøgle, og derfor får FDM et stigende antal henvendelser om tabte hjul i tiden efter skifte-sæsonen. I år forsinket af snevejr helt hen mod slutningen af april.

- Det kan godt være, at man selv synes man er stærk, men det er ikke ensbetydende med, at man har spændt hjulene på sin bil korrekt, siger Lone Otto og fortæller, at det kan være værkstedet, der har haft for travlt.

Men oftest skyldes det, at folk ikke får hjulene efterspændt med momentnøgle, så man både undgår under - og overspænding, der kan skade fælgene.

Hun synes derfor, at man skal passe på med at jage en skræk i livet af folk, før man ved, hvorvidt der er tale om “en syg trend”, eller om det primært skyldes uheldige hjulskifte, som kommer frem i lyset på grund af øget opmærksomhed i medier og på Facebook.

Det synspunkt bakkes op af flere af de fagpersoner, som DR Viden har talt med. Blandt andet John Trudslev, der er uddannet automekaniker og som har arbejdet som underviser i mange år, inden han blev uddannelsesleder for mekanikeruddannelserne på Aalborg Tech College.

Han tror, at folk er blevet mere opmærksomme på at tjekke, om boltene sidder løst på deres hjul efter historierne i medierne.

- Og ofte er folk jo overbeviste om, at de har fået spændt boltene ordentligt, når de selv har skiftet hjul, siger John Trudslev.

Men det er altså ikke altid tilfældet:

- Jeg har oplevet, at min svigersøn har skiftet hjul, hvor han var helt sikker på, at han havde spændt korrekt. Men det havde han altså ikke, for pludselig begyndte bilen at larme, og alle bolte på nær én lå nede i kapslen på det ene hjul, fortæller John Trudslev.

Hvis man for eksempel spænder boltene én efter i én i urets retning, kan man ikke være sikker på, at fælgen sidder korrekt. Når man kører, kan fælgen skrævvride, så boltene arbejder sig løs. I stedet bør man krydsspænde - altså spænde bolten overfor - efter anvisning, forklarer John Trudslev.

Antal af anmeldelser stiger

Midt- og Vestsjællands Politi er den politikreds, der siden slutningen af maj har modtaget flest anmeldelser om hjulbolte og møtrikker, der er blevet løsnet eller fjernet.

I går var antallet af anmeldelser oppe på 16, og i dag er to mere føjet til listen, fortæller Martin Bjerregaard.

Politiet opererer ud fra en formodning om, at en eller flere gerningsmænd står bag. Især i Jyllinge, hvor der har været mange tilfælde.

- Og nu breder trenden sig. Nogen må have kopieret det, siger Martin Bjerregaard, der rynker lidt på næsen af teorien om, at hjulene skulle være monteret forkert og boltene derfor har løsnet sig.

Ikke én, men flere løse bolte

Ifølge Martin Bjerregaard er der især tre ting, der taler imod den teori: Udover geografien drejer det sig om stigningen i anmeldelser i år sammenlignet med sidste år, hvor der nærmest ingen var - og antallet af løse hjulbolte.

- Bilejerne fortæller os, at det ikke bare er en eller to bolte, der er løse, men eksempelvis alle boltene på ét hjul eller alle fire hjul, siger Martin Bjerregaard.

Han afviser dog ikke, at der sidder nogen derude, som kan komme i tanke om at ringe til politiet, når de hører historierne i medierne.

John Trudslev, der har fulgt med i medierne, fremhæver da også et tilfælde, der ser særligt suspekt ud. Her var der nemlig monteret en såkaldt låsemøtrik på en af boltene, som ikke kan skrues af uden specialnøgle. Og mens hjulets øvrige bolte var løse, var bolten med låsemøtrikken perfekt spændt.

- Det skulle være mærkeligt, at den her person har spændt den ene bolt korrekt og så glemt at spænde de andre, siger John Trudslev.

Han understreger dog budskabet om at slå koldt vand i blodet og opfordrer til, at man sætter sig godt ind i tingene, inden man skifter hjul på sin bil.

Sådan tjekker du, om din hjulbolt er løs

  • Hvis man bemærker unormale lyde fra bilens hjul, så kør straks ind til siden og tjek, om hjulenes bolte er spændt ordentlig fast.

  • Et løst hjul giver en klonk lyd fra sig, når der enten accelereres eller bremses. Der vil være fire til fem klonk per hjulomgang.

  • Hvis du oplever dette så stop bilen og kontroller dine hjul. Du kan selv med bilens hjulnøgle (hvis den har sådan en) efterspænde dine hjul. Hvis du er i tvivl så kontakt din mekaniker.

  • Kilde: Bilejernes organisation, FDM, og mekaniker og ejer af Landsbyens Auto på Vestsjælland, Thomas Jacobsen