Studerende fra Aarhus Universitet er netop blevet færdig med at bygge nanosatellitten Delphini-1. Der er tale om en såkaldt CubeSat-satellit, som er den første satellit i det nye rumprogram på Aarhus Universitet.
Nanosatellitten er bygget i samarbejde med Gomspace, der er en virksomhed med tidligere studerende fra Aalborg Universitet, hvor de i år flere har arbejdet med de små CubeSat-satellitter.
Satellitten er en terning, som kun er 10 centimeter på hvert led. Til gengæld er den billig. Med et prisskilt på lidt under en halv million kroner, er den meget billigere end store satellitter, der kan koste milliarder af kroner.
Læring som mål
Delphini-1 har ikke et egentlig videnskabeligt formål, selvom satellitten er udstyret med et lille kamera, der skal tage billeder af både Jorden og stjerner i rummet. Og det er der en grund til.
- Vi vil gerne bygge flere satellitter med videnskabelige formål, men først skal vi lære at håndtere disse projekter, siger Victoria Antoci, der er projektleder på Delphini-1.
I hele processen med satellitten vil både forskere og studerende fra Aarhus Universitet deltage i projektet.
- Vi får noget praktisk erfaring med den her satellit, som vi ellers kun ville kunne få i bøger. Man får virkelig noget ekspertise, som ikke ret mange andre kan prale af at have, siger Peter Kongstad, der er kandidatstuderende på Institut for Geoscience og har været med til bygge Delphini-1.
Delphini-1 bliver efter planen sendt op til Den Internationale Rumstation i sommeren 2018. Herfra sættes den i kredsløb af astronauterne ombord, så den kan sende data hjem til Aarhus.
Du kan læse mere om Aarhus Universitets rumprogram her.