Rumsonde fanger nærbillede af sært-udseende Saturn-måne

Ravioli? Valnød? Empanada? Cassinis nærbillede af Saturn-månen Pan giver anledning til et hav af associationer.

Saturn har mere end 60 måner. Flere af dem har samme karakteristiske udseende som Pan. (© NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

VIDENSKABSBILLEDET

En valnød? En flyvende tallerken? Forskere har haft mange gode bud på, hvad den sært udseende Saturn-måne Pan egentlig ligner.

  • Cassini blev opsendt i 1997.
  • I 2004 gik den i kredsløb om Saturn.
  • Siden har missionen ledt til flere store opdagelser. Blandt andet syv nye måner omkring Saturn og floder og søer af metan på den største måne Titan, som også fik besøg af Cassinis landingsfartøj Huygens.

Nu har rumsonden Cassini fotograferet Pan tættere på end nogensinde før, og de detaljerede billeder bringer nye bud frem.

Mens The Atlantic mener, at den ligner ravioli, hælder Science mere til en dumpling eller en spansk empanada.

Uanset hvad må formen på den cirka 23 kilometer brede måne, der er den anden inderste af Saturns mere end 60 måner, siges at være karakteristisk.

Rumsonden Cassini dykker i øjeblikket mod sin egen død i Saturns atmosfære, hvor den efter planen skal brænde op senere på året.

Inden den afgår ved døden, tager den os tættere på Saturn og gasplanetens ringe og måner, end vi før har været.

Partikler fra Saturns ringe giver formen

I februar sendte Cassini højtopløselige billeder af Saturns ringe tilbage til Jorden. Billeder taget på en afstand af 51.000 kilometer - nærbilleder i rum-sammenhæng.

Denne gang har Cassini fanget Pan på bare 24.575 kilometers afstand.

Forskere fra NSA, ESA og det nationale italienske rumfartsagentur A.S.I, der samarbejder om Cassini-Huygens missionen, vil nu bruge billederne til at blive klogere på Pans form og geologi.

Tidligere har forskere foreslået, at månens karakteristiske form skyldes partikler fra Saturns ringe, som månerne har tiltrukket.

Flere andre af planetens måner har samme valnød/ravioli/flyvende tallerken-lignende udseende og fladtrykte form.