Rumsonden Juno viser planeten Jupiters sælsomme skønhed

NASA har delte nye billeder af vores solsystems største planet.

  • Planeten Jupiters sydpol. De ovale former er enorme cykloner på op til 1000 km i diameter. (© NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Betsy Asher Hall/Gervasio Robles)
  • Hele Jupiters sydpol i en anden beskæring. (Foto: handout © Scanpix)
  • På billedet kan man se den "Lille røde plet", der har fået sit uformelle navn som henvisning til "Den store røde plet" på Jupiters overflade. Selvom denne plet ser lille ud, så er den faktisk på størrelse med Jorden og er et enormt stormvejr. Den store røde plet er dobbelt så stor som Jorden og er også et massivt stormvejr, der har raset i århundreder. (Foto: handout © Scanpix)
  • På dette billede kan man se Jupiters overflade. Derudover kan man se en mystisk mørk plet i stormene. (Foto: Nasa © Scanpix)
1 / 4

VIDENSKABSBILLEDET Rumsonden Junos mission til Jupiter har ført overvældende billeder og nye mysterier med sig, som NASA har gjort tilgængelige.

Billederne viser en planet, der er ovenud kompleks og voldsom. Planeten byder på storme, der er er større end vores Jord og store cykloner ved polerne.

Den byder også på et magnetfelt, der både er dobbelt så kraftigt og langt mere ujævnt, end forskerne havde regnet med.

Men trods de livsfarlige betingelser er Solsystemets største planet også en utrolig smuk planet.

På billedet kan man se Jupiters sydpol. Billedet er taget i en afstand af 52.000 kilometer fra planetens overflade. De ovale særpræg er cykloner, der er op mod 1000 kilometer i diameter.

Oversprøjtet med viden hver 53 dage

Juno gik i kredsløb omkring Jupiter sidste år og skulle have kredset om planeten i ca. et års tid. Men det snævre kredsløb, forskerne havde planlagt, viste sig ikke at være muligt. Missionen vil derfor tage langt længere tid - formodentligt helt op til 2021.

Sondens nuværende kredsløb om planeten varer 53 dage, men det meste af tiden er sonden langt væk fra planeten. Hver 53. dage står forskerne dog på stilke, for i løbet af to timer krydser sonden fra nordpolen til sydpolen på planeten.

- Hver 53. dag styrter vi forbi Jupiter med en afsindig høj fart og bliver oversprøjtet med ny viden fra Jupiter. Og der er altid noget nyt imellem, fortæller Scott Bolton, der leder undersøgelserne fra Southwest Research Institute i San Antonio og fortsætter:

- Ved vores næste passage over planeten flyver vi direkte over et af de mest ikoniske særpræg i hele solsystemet - Jupiters Store Røde Plet.

Med de undersøgelser forventer forskeren, at man kommer til bunds i, hvad der egentlig foregår i det enorme århundreder gamle stormområde, der første gang officielt blev observeret i 1830, men måske allerede blev observeret i århundreder før. Stormområdet er anslået til at være 2-3 større end Jorden.

Junos næste passage vil finde sted den 11. juli.