Rumstationen kan blive kandidat til Nobels fredspris

Politikere og professorer bliver opfordret til at indstille ISS til den ærefulde pris.

Den Internationale Rumstation er i kredsløb om Jorden 400 km oppe i rummet. Det tager rumstationen 90 minutter at flyve rundt om Jorden. (© NASA)

I 2015 fyldte Den Internationale Rumstation, ISS, 15 år. I årenes løb har amerikanere og russere fredeligt side om side samarbejdet med en række andre nationer – heriblandt Danmark – om videnskabelige rumforsøg.

Det gør rumstationen med dens fem partnere til en oplagt modtager af Nobels fredspris 2016, mener nyhedssitet Space Safety Magazine, der fokuserer på sikkerhedsspørgsmål i rummet med relation til Jorden.

Derfor opfordrer magasinet politikere, tidligere modtagere af fredsprisen og professorer verden over til at indstille rumstationen til prisen inden 1. februar, hvor fristen udløber.

Man kan ikke se grænser fra rummet

Det er ikke en ny drøm, at rumstationen skal belønnes for det internationale samarbejde, for ISS blev indstillet til fredsprisen i 2014. Astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium Tina Ibsen mener også, at fredsprisen giver god mening:

- ISS er et projekt, der samler mange nationer, og selv under krisen med Rusland, vi netop har oplevet, har der stadigvæk været et samarbejde mellem USA, Europa og Rusland. Fokus er videnskab – ikke politik.

Hun synes, at arbejdet på rumstationen er kendetegnet ved, at mange lande er nødt til at samarbejde kulturelt og økonomisk.

- Jeg tror, at det er sværere at gå i krig, når man har et samarbejde og en forståelse for andre nationers kultur. Så astronauternes store diversitet er med til at vise, at vi alle er mennesker, der skal arbejde mod samme mål, og vi lever på én planet – ikke i mange lande – man kan ikke se grænser fra rummet. Det, må man jo netop sige, er aktuelt i denne grænseboms-tid, siger Tina Ibsen.