Så er fuglenes forårskoncert i gang

Ovenpå en lang mørk og kold vinter, er der så småt kommet gang i forårsfornemmelserne og stemmerne hos fuglene. Et par af de store sangere har netop indledt sæsonen.

Bogfinkehannen startede sin sang 22. februar, hvor dagen var blevet tilpas lang og lys til at den fik tændt hormonerne. (© Scanpix)

Foråret er startet helt forrygende med klar himmel og temperaturer op mod del 7-8 grader, hvor solen får bedst fat. Fuglene er også gået i gang med at fejre det, men det er af helt andre årsager, fortæller museumsinspektør af Naturhistorisk Museum i Århus Morten DD Hansen til P1 Morgen.

Og et par af de store sangere, startede nøjagtigt 22. februar:

- Uanset om der ligger sne eller om solen skinner, er der to fugle der begynder at synge, fortæller Morten DD.

Gulspurven, der i sin sang tæller “1, 2, 3, 4, 5, 6, 7” - efterfulgt af et “yyyyyv” og bogfinken, der i Morten DD's udlægning synger et ”det-det-det-kan-jeg-sig'-lisså-tit-det-skal-være“.

Og det er ikke et tilfælde, at deres sang begynder på samme dato hvert eneste år:

- Det der regulerer fuglenes sang er daglængden, fortæller han. - De har en kritisk daglængde og når der kommer tilpas meget lys ind i hjernen på dem, så bliver der tændt for hormonerne, forklarer Morten DD.

- Og så ved hannerne at det er tid til at synge.

Fra april vælter de ind

Særligt bogfinken kan høres overalt i landet og med en bestand på 1,7 millioner fugle, er den Danmarks næstmest udbredte, efter solsorten.

Selvom blandt andet musvitten allerede er tyvstartet på forårssangen kort inde i januar og flere andree fugle også allerede synger, er det først fra marts, at musikken fra luften for alvor går i gang:

- Fra nu og frem til slutningen af maj kommer der flere og flere fugle på orkestret, i takt med at de ankommer til Danmark, fortæller han.

I starten går det lidt langsomt, men i midten af marts ankommer sangdroslen som den første af de store sangere sydfra. Sidst i marts kommer gransangerne og i april vælter det ind.

Kærsanger og guldbug ankommer som de allersidste sangfugle i slutningen af maj, men så kan vi også stå op til fuldt orkester 1. juni, slutter Morten DD Hansen.

Facebook
Twitter