Sådan køber Den Blå Planet sine fisk

Når nationale akvarier som Den Blå Planet køber fisk, sker det gennem imponerende fiskemarkeder i Asien.

Dyrepasser og dykker Thomas Friis i færd med at udsætte en sending konæserokker fra Jakarta i Den Blå Planets oceantank. (Foto: Martin Kunzendorf © DR)

De fleste har nok været forbi den lokale dyrehandler for at købe en undulat eller et sæt akvariefisk, men hvis man er et stort nationalt akvarium som Den Blå Planet i København, er det ikke nok at frekventere den lokale dyrebiks.

Så hvor går man egentlig hen, når man skal købe en god håndfuld hammerhajer, et par førsteklasses ørnerokker eller andre eksotiske fisk? Vel at mærke i levende og god stand, så man kan vise den frem?

På Den Blå Planet handler man primært sine tropiske dyr hos to store fiskegrossister i hhv. Taiwan og i Indonesiens hovedstad Jakarta. Og det foregår nærmest på samme facon, som hvis man ville købe frugt på torvet, fortæller dyrepasser og dykker Thomas Friis fra Den Blå Planet i København til dr.dk/viden.

Han har flere gange besøgt de enorme grossistvirksomheder i Asien og står som regel også i spidsen for modtagelsen, når varerne ankommer til Danmark med passagerfly.

Ta'-selv-bord for fiskefreaks

- Eksportøren i Java kan nærmest sammenlignes med Grønttorvet i København, fortæller Thomas Friis.

Virksomheden P.T. Dinar på Java består af nogle kæmpe haller på flere tusinde kvadratmeter, med enorme bassiner og store og små akvarier.

- Og så er det lidt et ta'-selv-bord for fiskefreaks, som Den Blå Planet og andre nationale akvarier verden over, siger han.

Grossisten samler så de fisk ind, man regner med at kunne sælge, lige som en grønthandler køber frugt og grønt ind.

For Den Blå Planets vedkommende har man sendt stedet en ønskeliste over fisk fra det javanesiske hav, man gerne vil udstille. På baggrund af listen, underretter grossisten et udvalg af områdets lokale fiskere og lokker med gode priser, hvis de kan fange nogle sunde eksemplarer og holde dem i live.

Det er dog ikke altid nok. Derfor hjælper de milliardomsættende fiskegrossister med at modernisere fiskerbådene så de kan transportere dyrene ind til land. Enten i bassiner ovenpå skibet eller via flydenet, som trækker fisken med ind mod land.

120.000 kroner for en hammerhaj

Herfra transporteres fangsten så det sidste stykke ind til grossisten, der kan pakke og sende sine varer ud i verden.

Og man sælger alt fra store hajer til små klovnefisk, fortæller Thomas Friis. Og de fleste dyr sendes rundt med helt almindelige passagerfly.

- Næste gang du tager hjem fra Indonesien, kan du godt have en hammerhaj under dig, siger han.

Det kan dog hurtigt blive et dyrt bekendtskab, at skulle anskaffe sig en frisk hammerhaj. Med levering og diverse tilladelser, løber en enkelt hammerhaj op i et sted mellem 100.000 og 120.000 kroner fortæller han.

Men så er den også blevet klargjort til en lang rejse. Blandt andet ved, at fiskene har fastet en 3-4 dage inden afrejse.

Det hjælper dyrene til at holde deres rejsevand rent og fri for afføring.

Den Blå Planet har indtil sommeren 2013 købt i omegnen af 15.000 nye individer, fordelt på 33 sendinger.

  • Kurator Lars Olsen fra Den Blå Planet gennemser på P.T.Dinars koralfarm på Bali i Indonesien. (Foto: Thomas Friis)
  • De høstede koraller ligger klar til salg i kæmpemæssige bassiner. (Foto: Thomas Friis)
  • Akklimatisering og opbevaring foregår i store haller hos C.V.Dinars afdeling for mindre fisk, der ligger i den indonesiske hovedstad Jakarta. (Foto: Thomas Friis)
  • Stedet er blandt de grossister, hvor Den Blå Planet anskaffer en stor del af sine fisk. (Foto: Thomas Friis)
1 / 4
Facebook
Twitter