Sådan påvirker Solens storme Jorden

Gårsdagens lukning af svensk luftrum, skyldes unormal høj aktivitet på Solen.

I øjeblikket bevæger en usædvanligt stor række solpletter sig hen over Solen. Det betyder at vi på Jorden i øjeblikket er udsat for et særlig højt bombardement af elektrisk ladede partikler. / Courtesy of NASA/SDO and the AIA, EVE, and HMI science teams

En solstorm lukkede onsdag luftrummet over Sverige. Radarer og GPS’er blev sendt til tælling af den kraftige magnetpåvirkning fra Solens overflade.

Solens magnetbølger har sandsynligvis også påvirket Danmark, uden ret mange har bemærket det. Blandt andet med flere computernedbrud til følge, end normalt.

Enorm gruppe af solpletter bevæger sig henover Solen

Selvom der er set større solstorme, var gårsdagens begivenhed temmelig speciel, fortæller Post.doc og solforsker Christoffer Karoff fra Institut for Geoscience på Aarhus Universitet til P1 Morgen.

Solstorme opstår af eksplosioner i solpletter på Solens overflade og lige nu er der en imponerende stor solpletgruppe på vej henover Solen, forklarer han.

- Og det er den største vi har set i rigtig mange år, og kan godt volde os problemer de næste uger, fortæller Christoffer Karoff.

Partikler blev skudt af sted med større hastighed end normalt

Problemerne opstår når mange millioner grader varm plasma – elektrisk ladede solpartikler – skydes af sted ud i rummet og mod Jorden. Det specielle ved gårsdagens solstorm opstod i, at partiklerne blev skudt af med langt større hastighed end man normalt ser, samtidig med at den indeholdt en række chokfronte, forklarer Christoffer Karoff. Den slags kan få en række konsekvenser for alle vi digitalt udstyrede mennesker på Jorden. - Det første der sker, er at satellitterne over os kan gå i stykker, når de rammes af disse elektrisk ladede partikler, forklarer han.

Jordens magnetfelter rystes

Umiddelbart beskytter Jordens magnetfelt os mod Solens bombardement, men beskydningen kan være så kraftig, at magnetfeltet begynder at stå og vibrere, fortæller solforskeren. - Og det kan godt være skadeligt for os på Jorden, siger han. Det svarer til at man kører en stærk magnet op og ned af sin smartphone, hvilket straks vil ødelægge den forklarer Christoffer Karoff. - I eksemplet fra i går, tager vi hele Jordens magnetfelt og begynder at vibrere det og så er vi altså udsat her på Jorden, siger han. Problemerne, som svenskerne oplevede dem i går med at gps’ere og radarer satte ud, skyldes forstyrrelser i Jordens atmosfære, da deres signaler pludseligt bliver upræcise.

Mellem 10 og 20 procent flere computernedbrud under solstorme

Men økonomisk set, er alle vores elektroniske installationer udsatte for kraftige solstorme, forklarer Christoffer Karoff. Amerikanske studier viser at på dage med kraftige solstorme, vil flere computere og servere statistisk set gå i stykker. Forøgelsen i nedbrud stiger med mellem 10 og 20 procent, fortæller Christoffer Karoff. Man kan ikke afgøre hvilke nedbrud der konkret skyldes solstorme, fortæller solforskeren, der til gengæld regner med at vi fortsat kan forvente særlig høj aktivitet fra Solen de næste par år. - Og med den aktuelle gruppe af solpletter, som lige nu er ved at passere henover Solen, tror jeg vi lige nu er midt i det, spår han. Det kunne give en periode på de næste 2-3 år hvor Solen er særligt aktiv, hvorefter det kunne stilne af, slutter han. Da solstorme også viser sig i vores atmosfære som nordlys, er det altså og de kommende år, at der bliver gode muligheder for at se den slags.