Sådan parrer regnormen sig

I øjeblikket formerer regnormene sig på deres meget specielle facon. Og det skal vi være glade for.

Regnormene er i øjeblikket i fuld færd med at parre sig. Og det skal vi være glade for, da de spiller en ganske væsentlig rolle i økosystemet. (Foto: patila - Fotolia © Scanpix)

Er det hunden, katten eller hesten? Nej, det er regnormen, der er menneskets bedste ven. Den er enormt vigtig for vores jord. Det fortæller naturskoleleder Tina Nord Raahauge fra Slagelse Naturskole til P1 Morgen. Regnormen er en rigtig vigtig del af den proces, hvor døde blade og andet plantemateriale omdannes til muldjord. - Og muldjord er rigtig vigtigt. Både når vi dyrker vores haver og i landbruget, forklarer hun. Regnormen trækker visne blade og plantedele ned fra overfladen, som den spiser sammen med jord. Det hele behandles i ormens tarme og kommer så ud i den anden ende som muldjord. Dertil frigiver ormene masser af næring til jorden og ventilerer samtidigt de øverste jordlag ved hjælp af sine gange.

Kan befrugte sig selv

I øjeblikket formerer regnormene sig. De er tvekønnede og er altså hanner og hunner på samme tid. Parringen foregår ved, at regnormene finder en partner, som de lægger sig tæt op af i hver sin retning, så mavebæltet lægges mod hinanden. Her laver de en slimboble rundt om sig og udveksler sæd, for så at forlade hinanden igen. Resten af parringen klarer de selv, forklarer naturskolelederen. De finder et godt og sikkert sted, hvor de danner en slimsæk om deres eget mavebælte, og når det er gjort, begynder de at kravle baglæns, fortæller hun. - Man skal forestille sig, at regnormen langsomt maver sig bagud, og det første der kommer forbi slimsækken er området med de hunlige kønsorganer, forklarer Tina Nord Raahauge. Så frigiver den sine egne æg og kravler videre baglæns ud af slimsækken og kommer så til området med de hanlige kønsorganer, hvor den anden regnorms sæd frigives. Til sidst kravler den helt ud af slimsækken, lukker begge ender, som dermed bliver til en lille kokon, der ligger i jorden en 3-4 måneder, inden den bliver til helt op til 60 helt nye regnorme. Der findes omkring 20 arter af regnorm i Danmark.

FacebookTwitter